Univé 2013: IM-resultaat Bonno Pel en mega-TPR's Joop Hummel en Eelke de Boer

Het Univétoernooi 2013 is al weer een paar dagen achter de rug, en administratief en hopelijk ook mentaal verwerkt. Op de toernooisite en diverse andere schaaksites, met name het onvolprezen nieuwe initiatief Schaakreporter.nl, hebt u al uitgebreid kunnen volgen hoe de NOSBO-deelnemers (dat zijn er natuurlijk veel te veel om op te noemen) en uw andere favorieten het eraf gebracht hebben.

De uitzonderlijk goede prestaties van een paar Nosboërs echter mogen hier niet onvermeld blijven:

  • het Meesterresultaat van Bonno Pel (Groninger Combinatie) in het Open toernooi: zijn 5½ uit 9 en TPR van 2450 bleek na een herberekening t.g.v. een 'ratingopwaardering' van een van zijn tegenstanders precies voldoende voor zijn eerste IM-norm - zie HET BEWIJS;

  • de ongenaakbare wijze waarop Joop Hummel de Amateurgroep 1 domineerde: 8½ uit 9, een TPR van maar liefst 2350 en een W-We +3,07 (hij zal daardoor wel afscheid moeten nemen van deelname aan 'Amateurtoernooien');

  • de ook in dit toenooi weer onmiskenbaar sterke progressie van Eelke de Boer (Paardensprong en af en toe KNSB spelend voor de Groninger Combinatie): 6½ uit 9 in Amateurgroep 2 (de ochtendgroep) met een W-We van +3,64. Deze groep werd overigens (gedeeld met o.a. uw verslaggever) gewonnen door ex-Oostermoer jeugdtalent Yorick Postema, die zich in Almelo blijkbaar goed ontwikkeld heeft.
    Maar ook Jonas Hilwerda (Staunton), een van de andere grote Groningse jeugdtalenten, viel in postieve zin op: hij eindigde met 5½ punt (+2,68) op een gedeelde 12e plaats.