Internationaal Schaakfestival Groningen in teken van 400-jarig bestaan Rijksuniversiteit Groningen
(Algemeen persbericht)

Het 52e Schaakfestival Groningen, dat traditioneel van 21 t/m 30 december a.s. zal plaatsvinden, belooft weer een groot(s) evenement te worden. 2014 is namelijk het jaar waarin de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) haar 400-jarig bestaan vierde. Het Schaakfestival is het laatste evenement van het jaar dat daar aandacht aan besteedt. Studenten van universiteiten waar de RUG een relatie mee heeft zijn expliciet uitgenodigd deel te nemen. Het SFG 2014 zal daarom gekenmerkt worden door de deelname van een groot aantal studenten, afkomstig uit de hele wereld, waaronder ook vele titelhouders. Het aantal van ruim 25 nationaliteiten op de deelnemerslijst is nu al een record. Zo kunnen we dit jaar naast deelnemers uit traditionele schaaklanden als Rusland, ArmeniŽ, IsraŽl en Duitsland ook delegaties uit onder meer China, Japan, Mexico, Koeweit en Oeganda verwelkomen.

Naast de ruim 35 titelhouders die hun deelname al hebben toegezegd, worden ook weer vele jonge schaaktalenten in Groningen verwacht. De 20-jarige Chinees Yanghi Yu die dit jaar met het Chinese team de Olympiade won is met zijn rating van bijna 2700 een van de favorieten voor de eindzege. Concurrentie zal hij ondervinden van o.a. meervoudig toernooiwinnaar Zaven Andriasian en de Rus Aleksandr Rakhmanov. De Nederlandse eer in de 'grootmeestergroep' zal worden verdedigd door onder meer GM Benjamin Bok en de vier Groninger grootmeesters Sergei Tiviakov, Sipke Ernst, Jan Werle en Daan Brandenburg - voor het eerst in de geschiedenis alle vier present op het Schaakfestival.

Wat in 1963 begon als het Europees Jeugdkampioenschap, met eind jaren zesig de latere wereldkampioen Anatoly Karpov als winnaar, is in de loop der jaren geŽvolueerd tot een groot internationaal evenement waar plaats is voor zowel internationale grootmeesters als club- en huisschakers van alle leeftijden. Wel is de nadruk op jeugd altijd blijven bestaan en dat is terug te zien in de deelname van vele Nederlandse jeugdkampioenen en andere nationale talenten, die onder schaaktechnische begeleiding van de KNSB weer hun intrek zullen nemen op het schaakschip De Mars.

Een ander prominent onderdeel van het Schaakfestival is de University of Groningen Chess Challenge. Voor deze tweekamp is dit jaar ex-Nederlands kampioen GM Dimitri Reinderman gecontracteerd. Hij zal het opnemen tegen het Groningse talent en voormalig Europees jeugdkampioen t/m 14 jaar Jorden van Foreest, de met afstand jongste en meest belovende IM van ons land. Daarnaast zal er een Ladies Challenge plaatsvinden waarin regerend Nederlands kampioene Anne Haast het mag opnemen tegen de sterke Duitse IM Elisabeth Paethz. Beide tweekampen gaan dit jaar over zes partijen.
(foto's Dimitri, Jorden: Harry Gielen; foto Elisabeth: Chessbase.com; foto Anne: Ab Scheel)

Naast al dit fraais is er een ruim aanbod van 'amateurgroepen'. Liefhebbers kunnen kiezen uit twee 9-rondig toernooien met hetzelfde speelschema als de Open A-groep en het 5-rondige Groningen Compact, dat na de Kerst begint en nog eens een 150-tal schaakliefhebbers naar Groningen zal trekken.

Het nevenprogramma kent onder andere het Grand Prix-jeugdtoernooi, het Noord-Nederlands basisscholenkampioenschap Raindropchess, de simultaanseances, het after chess-programma en de traditionele oliebollen op 30 december. Nieuw is de aandacht die Stichting Schaakstad Groningen wil geven aan de relatie tussen schaken enerzijds en kunst en cultuur anderzijds. Schaken en schaakkunst zullen zichtbaar zijn bij het evenement Winterwelvaart (van 19 t/m 21 december in de Groningse binnenstad) en op 22 en 23 december staat een bijzondere muziek-/filmvoorstelling in de Remonstrantse kerk te Groningen op het programma.

Om de jarenlange vruchtbare samenwerking tussen het Schaakfestival/Schaakstad Groningen en de Rijksuniversiteit te onderstrepen zal tijdens de openingsceremonie op 18 december een geschenk in de vorm van een beeldend kunstwerk worden aangeboden aan het College van Bestuur van de RUG. Schakers en andere geÔnteresseerden kunnen hun naam aan dit kunstwerk verbinden door middel van een financiŽle bijdrage: kijk op de website Voordekunst.nl voor meer informatie.

Het Schaakfestival Groningen vindt weer gastvrijheid in het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool op het Zernikecomplex, en daarbuiten zal het dit jaar meer dan ooit over de hele wereld gevolgd worden via het internet.

Inschrijving is nog mogelijk, maar wacht niet te lang. De Open A-groep zit al bijna vol, het Open B en C zijn al op de helft. Voor het Compacttoernooi komt de stroom altijd wat later op stoom, de maand december moet immers nog komen.

Voor alle overige en ook actuele informatie zie de toernooisite www.schaakstadgroningen.nl, volg ons op Facebook en Twitter, of neem contact op met Jan Colly (06-54251546).

Schaken tijdens de donkere maar sfeervolle decemberdagen: er gaat niets boven Groningen, ook dit jaar niet!