Paasschaaktoernooi Hoogeveen gewonnen door Milan Mostertman
(tekst: Marc Snuverink)

Zaterdag 4 april was Hoogeveen wederom het middelpunt van schaakliefhebbend Nederland. Dit jaar werden er niet alleen deelnemers verwelkomd vanuit de regio Noord-Nederland maar er was zelfs een Zweed ingevlogen die ook had gehoord van dit mooie schaaktoernooi met haar unieke opzet. De unieke opzet zit hem in het feit dat geen enkele schaker aan het eind van de dag met lege handen naar huis gaat. Elke nul aan het schaakbord, een nederlaag dus, levert een gekookt en geschilderd paasei op!

Om klokslag 10 uur gingen de 72 deelnemers ingedeeld in groepen van acht de strijd aan op de welbekende 64 velden. In veel van de negen groepen was het tot aan de laatste partij nog spannend wie de groepswinst wist binnen te slepen.
De laagste vier groepen bleken een prooi voor de families Waardenburg en Bourgonjen. De zussen Marlinde en Feline Waardenburg uit Coevorden gingen er met de winst in hun groep vandoor; de broers Thijmen en Ruben Bourgonjen uit Delfzijl deden hetzelfde. Ondanks dat deze jeugdige schakers, tussen de 11 en 15 jaar, het moesten opnemen tegen veelal oudere tegenstanders bleek de ervaring toch het onderspit te delven. Zo blijkt maar weer dat schaken voor alle leeftijden is!
In de vijfde groep wist de ervaring een aanstormend talent wel voor te blijven. Sybrand Houtsma uit Assen bleef zijn clubgenoot Tycho Bruggink een halfje voor. De vierde groep was een prooi voor Bram de Vries uit Zwolle, op de voet gevolgd door Hoogeveenspeler Sander Taams.
In groep drie konden de spelers blijkbaar geen keuze maken tussen het willen winnen van de groep of van de kleurrijke gekookte eieren. Maar liefst vijf spelers eindigden op een gedeeld eerste plek. Daarnaast konden ze ook nog een paar eieren in ontvangst nemen omdat er toch meerdere nullen waren gevallen.
De tweede groep werd gewonnen door Boris de Jonge uit Zwolle. Een halfje daarachter volgden Caroline Slingerland uit Hoogeveen en Ferdinand Binnendijk, ook uit Zwolle.
De eerste groep was dit jaar zeer sterk bezet. De winnaar van de laatste twee edities, Ivo Maris uit Assen, kon zijn titel net niet prolongeren. Hij bleef weliswaar de Zweedse topper Mikael von Bergen voor maar moest toch zijn meerdere erkennen in de Groningse topschaker Milan Mostertman. Milan stond alleen in de laatste ronde een halfje af, voor de rest liet hij er geen twijfel over bestaan wie het Paasschaaktoernooi 2015 op zijn naam mocht schrijven.

Uitslagen en foto's Paastoernooi 2015


Hoogeveen-voorzitter Marc Snuverink overhandigt 'die Blumen' aan toernooiwinnaar Milan Mostertman, voorbijgaand aan de neus van Ivo Maris (foto Jan van Os)