Tiviakov en Ernst 2e en 3e in NK
(fvH)

Het Nederlands Kampioenschap schaken, dat sinds enige jaren weer zelfstandig en op een locatie van passende grandeur plaatsvond, is niet onsuccesvol verlopen voor de Noordelijke deelnemers.
Sergei Tiviakov werd samen met de nu zevenvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely gedeeld eerste met een uitgekiende +2 score (4½ uit 7). Hij won in de langste partij van de slotronde (13 juli) van Erwin L'Ami, maar verloor vervolgens de onder grote belangstelling gespeelde snelschaakbarrage met 2-0.
Sipke Ernst eindigde met +1 op een gedeeld derde plaats. Twee ronden voor het eind voerde hij het veld nog aan, maar zaterdag verloor hij van Wouter Spoelman en zondag consolideerde hij zijn sterke toernooi door een remise tegen Robin van Kampen.
Iozefina Paulet deed het iets bescheidener, zij werd 5e met 3 uit 7.
Er was nog een goede bekende onder het deelnemers: Frieslands hoop Anna Maja Kazarian (2025) maakte een dapper en succesvol debuut op het hoogste nationale podium: in de 7 ronden sleepte ze 4 remises binnen (TPR 2110).


Update 11 juli: Sipke Ernst staat na 5 van de 7 ronden met 3½ punt ongedeeld aan kop. Hij won vandaag de broederstrijd van Sergei, die daardoor terugviel naar 50%, dezelfde score als welke Iozefina Paulet nu heeft.
Proloog 8 juli:
Het 'enige echte NK schaken' heeft maar liefst drie NOSBO-leden onder het deelnemersveld van de twee achtkampen - dat percentage is waarschijnlijk nog nooit zo hoog geweest. Sipke Ernst (2654) is goed begonnen met 2 uit 3, Sergei Tiviakov (2656) heeft momenteel 1½ uit 3 en bij de Vrouwen staat Iozefina Paulet (2227) ook op 50%.
Toeval of niet, alle drie zijn lid van dezelfde schaakvereniging: Groninger Combinatie. Op de website van GC1 worden hun prestaties dan ook nauwlettend gevolgd.

Voor alle overige informatie kunt u terecht op de uitstekend verzorgde toernooisite, of (voor de met vele analyses doorspekte rondeverslagen) op Schaaksite.

Epiloog
Na het eerder tijdens dit NK gehouden NK Pastores en het NK Liefhebbers was er zaterdag nóg een NK: het NK Schaakcafé. Dit is overigens iets geheel anders dan het NK Caféschaak, dat dagelijkse in honderden cafés in heel Nederland wordt verspeeld. Het wereldberoemde Groningse café Atlantis had zich natuurljk ook ingeschreven en zou met Bert van der Marel, Casper Rupert, Maarten Roorda en Judith Valkenburg ongetwijfeld hoge ogen hebben gegooid, maar om onopgehelderde redenen verscheen alleen Lambertus op het terras van het Manor-hotel. Aldaar werd hij ingelijfd door café Het Hok, dat ondanks de op het eerste bord ingehuurde topspeler Tom Bottema op de één na laatste plaats eindigde (kijk hier voor alle resultaten).
Houdt deze wildgroei in NK's voor beroepsgroepen en aanverwante gezelschappen dan nooit op? Te vrezen valt van niet, want geruchten gaan dat de drie volgende NK's alweer op de rol staan: het Leiden Chess Tournament heeft het NK Gerechtsdeurwaarders geadopteerd, tijdens het Open NK te Dieren zal het NK Boswachters plaatsvinden en het Atlantis Open zal onderdak bieden aan het NK Dakdekkers.
Het NK voor Peniskokers is te elfder ure afgelast, want, zoals de Vlaams volksschrijver H. Brusselmans al heeft aangetoond: peniskoker is geen beroep.