Weer een Goud Leven toernooi een prooi voor Minko Pieters
(Theo Mooijman)

Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn was de ambiance voor het vijfde toernooi in de Goud Leven-cyclus 2014.
Een prachtig complex nabij het station gelegen in een fraaie nieuwe wijk. Navigatie-technisch zit er wel een probleempje als een nieuwe wijk aangedaan wordt: een flink aantal deelnemers had flink wat tijd nodig voor de laatste paar honderd meter. Daardoor begonnen we een paar minuten te laat, iets dat zelden gebeurt.
Wij speelden in het Atrium, waar zo'n beetje alles op uitkomt: de dagbesteding, de supermarkt, het restaurant. Door die centrale plaats hadden we veel bekijks, zowel van bewoners als van het personeel. Dat resulteerde ook in heel wat leuke gesprekjes met de deelnemers. De voorzitter van de Cliëntenraad kwam ons persoonlijk complimenteren met dit initiatief. Hij is ook schaker en heeft een aantal partijen op de voet gevolgd.

Oostergast is in 2010 officieel geopend door (toen nog) prinses Maxima. Tot de openingshandeling hoorde een levend schaakspel met vrouwelijke medewerkers als stukken. Ze hadden prachtige gehuurde witte en zwarte jurken aan met op het hoofd een tooi waaruit moest worden afgeleid om welk stuk het ging. Deze tooien waren in de dagbesteding gemaakt. Ik heb er een paar kunnen aanschouwen, die stonden nog gewoon op de schappen. Het schaakbord ligt er ook nog: het maakt deel uit van de grote tuin.
Men is in de dagbesteding onlangs gestart met de productie van de 32 stukken die nodig zijn om dit buitenbord te gebruiken. Dat worden bijzondere stukken, geen opgesmukte plastic dingetjes.
Het is trouwens niet door deze schaak-connectie dat voor een Goud Leven-toernooi in het Westerkwartier Zuidhorn was uitgezocht. Die connectie bleek mij pas later.

Het toernooi kende de vertrouwde formule: vijf ronden Zwitsers met tussen de ronden door voldoende tijd voor verpozing.
De hoogste ratinghouder, Minko Pieters uit Veendam, was de torenhoge favoriet en dat maakte hij waar met zijn score van 5 uit 5. Van de naaste belagers ontmoette alleen Thale Hadderingh de winnaar niet, hetgeen zich bij het opmaken van de eindstand in ongunstige zin vertaalde in de weerstandspunten. Thale werd daardoor vierde.
Wij hebben deze keer een drietal 'nieuwe deelnemers' kunnen begroeten waaronder twee Westerkwartierders en dat doet deugd.

De eindstand (na 5 ronden zwitsers):

            Sc	herkomst
1. Minko Pieters	5    Veendam
2. Piet Jongejan	4   	Veendam
3. Theo Mooijman	3½ 	Veendam
4. Thale Hadderingh	3½ 	Midlaren
5. Jan Schut		3½ 	Groningen
6. Famke Ferwerda	3	Groningen
7. Henk van Hof		3	Groningen
..
20 deelnemers
Het volgende toernooi is Denken onder Stoom: woensdag 15 oktober, schaken in de rijdende stoomtrein tussen Stadskanaal en Veendam.
Men kan zich nu al opgegeven, kijk hier voor alle informatie.


Goud Leven-toernooicyclus 2014: Lewenborg | Musselkanaal | Veendam | Hoogezand | Algemene informatie