Verslag van Meander Goud Leven Seniorentoernooi Veendam
(Theo Mooijman)

30 april is vanaf dit jaar een gewone werkdag. Niemand hoeft nu op die dag om vier uur 's ochtends op om een plekje in het centrum van stad of dorp te reserveren om op een kleedje overbodige geworden spulletjes uit te stallen en proberen te verkopen. Belemmeringen om op 30 april een toernooi te organiseren in de cyclus van Goud Leven-schaaktoernooien kon ik niet bedenken.

In Veendam konden wij twintig schakers uit de gehele provincie verwelkomen. Daarbij wethouder Bert Wierenga, oud-wethouder van Stadskanaal, Jaap Duit, de twee 80-plussers die ook deelnamen aan het toernooi in Hoogezand en één 'nieuweling': Lucas Claushuis uit Groningen.
Bijzonder gewicht kreeg het toernooi door de deelname van de voorzitter van de NOSBO, Roland Kroezen, en oud-voorzitter Jan van Os. Jan had een doos chocolade-eitjes en wat ander snoepgoed meegenomen, doch moest constateren dat het consumptietempo van de senioren het niet haalde bij dat van deelnemers aan een jeugdtoernooi. Hij kon zelfs de helft mee terug nemen.
Dat weerhield hem er niet van het spelersveld in een stevige greep te nemen. Vanaf de start ging hij aan kop en liet de teugels pas vieren om de toernooizege veilig te stellen. Van Os was op papier de sterkste deelnemer, doch het blijft altijd oppassen. Hij won vier partijen en speelde er één remise, tegen Roland.
Gedeeld tweede werden Henk van Hof (winnaar van het Goud Leven-toernooi in Hoogezand in maart) en Evert Stoel, beiden met 4 punten.
De demissionaire wethouder (de collegeformatie zit in Veendam in een patstelling) had een middagafspraak niet kunnen vermijden en werd in de laatste twee ronden spontaan vervangen door een toeschouwer. Die gelukkig wel schaken kon.
Ook Jaap Duit moest een ronde missen en werd vervangen door schrijver dezes. Dat is het mooie van de formule: het gaat erom gezellig met zijn allen te schaken, praten, analyseren, lunchen en voor een enkeling: roken. Dat laatste verhoudt zich niet echt met de pijlers onder de Goud Leven formule: gezond eten, veel bewegen en sociale contacten onderhouden. Maar ach, zolang niemand er maar last van heeft.

De eindstand aan de kop (na 5 ronden):

1. Jan van Os		4½	ESG Emmen
2. Henk van Hof		4	SV Lewenborg
3. Evert Stoel		4	SC Veendam
4. Roland Kroezen	3½	JSV SISSA
5-11 zeven spelers met	3
...
Het verslag van de toernooiwinnaar kon natuurlijk niet uitblijven: zie Schaakreporter.nl.


Goud Leven 55+ toernooien - algemene informatie