Henk Stuut wint het Goud Leven-toernooi in Musselkanaal
(Theo Mooijman)

Het eerste van de zeven Goud Leven rapid-toernooien in 2015 werd op 11 maart gehouden in het verzorgingstehuis de A-horst in Musselkanaal.
Deze locatie ligt, vanuit het hart van onze provincie gerekend, het verste weg. Voor sommige stadjers te ver weg. Gelukkig laat de harde kern zich niet ontmoedigen door de gedachte dat de wekker een half uur vroeger moet worden afgesteld.
Belangstelling vanuit Emmen zou je verwachten, doch helaas. Vrij nemen zat er voor de werkenden (vader en zoon Van Os) deze keer niet in en de gepensioneerde Emmenaren hebben de weg naar de Goud Leven-cyclus nog niet weten te vinden.
Toch waren er drie nieuwe gezichten uit de regio: Karel Stolte en Okko ten Hoff hoorden van het toernooi tijdens het jaarlijkse SC Veendam Rapidtoernooi in de Dukdalf en de derde, Henk Stuut, werd - ongetwijfeld met zijn medeweten - door Okko opgegeven. Hij is inmiddels 84 jaar en was samen met Ab Wijnberg (zelfde bouwjaar) de oudste deelnemer.
Er waren deze keer geen hoge rating-houders aanwezig en daardoor was de strijd om alle podiumplaatsen geheel open. Bij het ingaan van de laatste ronde waren er nog vier kanshebbers voor de eerste plaats en die konden gelukkig ook nog tegen elkaar ingedeeld worden. Jan Schut leidde op dat moment de kopgroep met een halfje meer dan de drie achtervolgers.
De paringen in de laatste ronde waren Heller-Schut en Stuut-Jongejan. Ik heb laatstgenoemde partij gevolgd en kunnen waarnemen dat Piet Jongejan eerst mat in één miste en daarna zijn op dat moment goede stelling zo ernstig mishandelde dat hij pardoes opgaf. Omdat Jan Schut sneefde tegen Gerard Heller, kwam er een onverwachte winnaar, na het berekenen van de Bucholzpunten. Daarvoor hebben we de beroemde woorden: 'Hij kwam, zag en overwon'.
Een betere reclame kan een Goud Leven-toernooi zich niet wensen: “84-jarige wint bij eerste optreden!”.

1.	Henk Stuut		4 (uit 5)    WP 14.5
2	Gerard Heller		4		14.0
3	Jan Schut		3½	 	17.0
4 	Piet Jongejan		3		13.5
5	Okko ten Hoff		3		11.5
6	Paul Klein		3		10.5
7	Jaap Stolte		2½		13.0
8	Jaap Nieuwold		2½		11.0
..
14 deelnemers.


Goud Leven-toernooicyclus 2014/2015 tot nu toe: Denksportcentrum | Lewenborg | Veendam | Musselkanaal | Hoogezand | Zuidhorn | STAR | Algemene informatie.

Zie de NOSBO-kalender voor het vervolg van de cyclus.