Winst in het Mercator Goud Leven-toernooi voor Bert van de Marel
(tekst: Theo Mooijman; foto's: Boudewijn Hogeboom)

De Goud Leven-toernooien worden al vijf jaar op woensdagen gehouden. Dit vanwege het feit dat er slechts één schaakclub is die op woensdagavond speelt. En dan is er opeens een toernooi op de donderdag 11 juni 2015. Vanwege een simpele reden: we kunnen op woensdagen niet meer in Mercator terecht en aangezien er begin juni vrijwel geen risico meer is op samenloop met een clubavond, zijn we naar donderdag uitgeweken.

De wijk Lewenborg is ontworpen volgens een strak plan: geen doorgaand verkeer in de woonwijken. Daar de weg vinden is voor menigeen moeilijker dan de weg vinden in een openingsvariant. De delegatie uit Veendam dacht op basis van eerdere bezoeken linea recta het gebouw te kunnen bereiken om vervolgens op geringe afstand van het gebouw te stranden voor een bussluis. Verkeerde afslag genomen. Dus: woonwijk uit, terug naar de rondweg, volgende afslag nemen en toen was het wel goed.
Wij waren toch nog op tijd om Jan Schut te verwelkomen die met twee handige karretjes vol met spullen van de schaakclub Lewenborg vanaf het parkeerterrein richting entree liep.
Dat ook de stadjers niet allemaal thuis zijn in het stratenplan van de wijk werd ook duidelijk. De routine van de weg naar de speellocatie van de schaakclub bracht hen onvoldoende soelaas, wellicht is dat de verklaring dat de laatkomers allemaal stadjers waren.

We werden, dat is overal zo, zeer hartelijk welkom geheten door de activiteiten-coördinatrice. De zaal was al ingericht en de koffie stond al klaar. En de lieverd kwam ook nog regelmatig kijken of er nog wensen waren. Top. Dat gold ook voor de lunch met soep, luxe broodjes, een heerlijke salade en prima kroketten. Tijdens de lunch werden nog wat navigatie-ervaringen met andere prettig in elkaar gestoken nieuwbouwwijken uitgewisseld en ging de schaal met kroketten nog eens extra rond omdat enkele mensen die lekkernij lieten staan. Ik kan nu alvast verklappen dat twee spelers die er met gemak twee soldaat maakten in de top van het klassement eindigden. Kunnen wij de kroket als mentale doping betitelen?

Ook het aantal deelnemers stemde tot vreugde. Het waren er achttien, waaronder twee nieuwkomers: Evert Hondema en Johan Zwanepol. Beiden mailden naar mij nog de zelfde avond over hun genoegen over deze schaakdag, hetgeen bij mij de hoop doet postvatten dat er weer twee mensen zich bij onze vriendenclub zullen aansluiten.
De vrienden-onder-elkaar sfeer konden we terug vinden toen in ronde vier de capitulatie van Lucas vriendelijk werd geweigerd: daar was absoluut geen reden voor, ergo hij stond nog steeds veel beter. Dat het later toch nog fout ging, betekende niet dat hij toen terecht opgaf.
Op twee borden werd vrolijk doorgeschaakt na een onreglementaire zet; pure concentratie zullen we maar zeggen.

Evert Hondema (één kroket) ontpopte zich als de grote concurrent van Bert van de Marel (twee kroketten), doch de eerstgenoemde delfde het onderspit in het onderlinge duel. Vanuit de middenmoot rukte Roland 'twee kroketten' Kroezen op naar plaats drie toen Johan Zwanepol (één kroket) totaal de weg kwijt raakte in het onderlinge duel. Opvallend was ook Jan Schut die met slechts één kroket ongeslagen bleef.

Naar goede Goud leven-traditie waren de prijsjes weer zeer gezond: kaas, abrikozen, perziken ('wilde' stond er op het doosje) en voor alle andere deelnemers een doosje snoeptomaatjes. Voor mij kwam er - toen bijna iedereen vertrokken was - een verrassing: Boudewijn en Lucas hadden uit waardering voor mijn organisatiewerk een grote doos Leonidas bonbons gekocht. Waarvoor op deze plaats de grote dank van mij en mijn mee-smullende echtgenote.

1. Bert van de Marel	5 (uit 5)
2. Evert Hondema	4
3. Roland Kroezen	3½ 
4. Jan Schut		3  13 WP
5. Jaap Nieuwold	3  11½
6. Johan Zwanepol	2½ 16½
7. Boudewijn Hoogeboom	2½ 13½
8. Remko Bosscher	2½ 13
9. Paul Klein		2½ 12½
10 Henk van Hof		2½ 12
..
18 deelnemers.Goud Leven-toernooien sinds 2014:

 • Lewenborg 2015 (Mercator) | Hoogezand 2015 | Veendam 2015 (15/4) | Musselkanaal 2015 (11/3 ) | Denksportcentrum 2014 (19/11) | STAR 2014 (15/10) | Zuidhorn 2014 (24/9)
 • Lewenborg 2014 (25/6) | Musselkanaal 2014 (28/5) | Veendam 2014 (30/4) | Hoogezand 2014 (26/3).

  Volgende Goud Leven-toernooien: zondag 30 augustus in de rijdende stoomtrein (STAR), woensdag 30 september in Zuidhorn en woensdag 4 november in Groningen (Denksportcentrum).