Sjoerd-Jan Burgsma wint Mercatortoernooi Lewenborg
(Theo Mooijman)

Na drie Goud Leven-toernooien in de regio werd op 25 juni de stad Groningen aangedaan.
Het verzorgingstehuis Mercator in de wijk Lewenborg was onze gastheer. De activiteitenbegeleidsters wilden graag dat wij zichtbaar voor de bewoners zouden spelen. Dat geeft levendigheid en is er wat te zien. Daartoe werden vier speeltafels opgesteld in de eetzaal en de overige vier in de 'huiskamer'. De tafels en stoelen moesten van andere verdiepingen komen, een klus waarvoor onze gastvrouw Sarina hulp van de deelnemers goed kon gebruiken. Mercator zette de deelnemers een voortreffelijke en uitgebreide lunch voor (met ijs toe), waarmede zij de A-horst in Musselkanaal naar de kroon stak.
Opvallend genoeg deden er niet zo veel 'Stadjers' mee. Kennelijk is deze toernooiencyclus nog niet bij iedereen bekend. Hoort zegt het voort, de mond-tot-mond reclame, daar moeten we het van hebben, vandaar ook de aansporing bij de prijsuitreiking om zo veel mogelijk schaakvrienden op de hoogte te stellen van deze toernooiencyclus.
De spelers kregen in de middag nog hoog bezoek. Hoog in die zin dat de belangstellende bezoeker drager is van een hoog aantal ELO-punten. NOSBO-webmaster Fons van Hamond kwam, vorste en zag dat het goed was.

Na drie ronden had Sjoerd-Jan Burgsma de kop genomen. En dan moet het gebeuren: stand houden tegen de concurrentie. Vrouwe Fortuna was zichtbaar aan zijn zijde. In ronde vier kon een volkomen verloren stelling door een misrekening van de tegenstander omgebogen worden en dat lukte in ronde vijf nog een keer, Jan Schut liet zich beetnemen in een eindspel zo weggelopen uit stap 4 van de methode van Wijgerden. In bokserstermen: wit had zijn dekking laten zakken in de volle overtuiging dat de tegenstander reeds verslagen was.
De dubbelrol indeler/speler ging NOSBO-voorzitter Roland Kroezen goed af tot de laatste ronde, waarin hij in de oogsttijd een volle toren liet instaan. Het was de laatste partij van het toernooi, waardoor Leunis Maas, die eerst nog virtueel op vier stond, kon opschuiven naar plaats drie en dus in de prijzen terecht kwam.

De eindstand (na 5 ronden zwitsers):

            Sc	WP  Club
1. Sjoerd-Jan Burgsma	4	14  Veendam
2. Jan Schut		3	14  Lewenborg
3. Leunis Maas		3	12  D.A.C.
4. Freddy de Raad	3	16  Veendam		 
5. Henk van Boekel	3	13  Veendam
6. Henk van Hof		3	12  Lewenborg
7. drie spelers met	2	
..
16 deelnemers
Het volgende Goud Leven-toernooi wordt gehouden op woensdag 24 september 2014 in Verzorgingstehuis Zonnehuis Oostergast te Zuidhorn.


Goud Leven-toernooicyclus 2014: Musselkanaal | Veendam | Hoogezand | Algemene informatie