Winst in het Goud Leven 'Voor anker' toernooi voor Theo Mooijman
(tekst: Theo Mooijman)

Zoals bekend speel ik in de Goud Leven-toernooien mee als daardoor het aantal deelnemers op een even getal uitkomt. Tot nu toe echter trof ik steeds bij mijn deelname Minko Pieters of Bert van de Marel bij de deelnemers en dan is sowieso het uitzicht op een eerste plaats wel wat ver weg. Bij ontstentenis van deze coryfeeën en ook van frequente deelnemer van Jan van Os zou het nu moeten gebeuren.
Het is gelukt, maar daarvoor moest wel alles uit de kast. Alleen tegen Remko Bosscher kreeg ik het cadeau: hij vergat een aangevallen dame weg te plaatsen. De anderen verkochte hun huid duur. Paul Zilverberg werd pas in het late eindspel verschalkt en Jan Schut wat eerder. Tegen Karel Stolte was zeer veel geduld en zwaar rekenwerk vereist.
En tegen Boudewijn Hoogeboom stond ik, met wit, lang met de rug tegen de muur. Ik had een pionnetje genomen (en gewonnen) waarbij ik totaal niet in de gaten had dat daarbij drie tempi verloren zouden gaan, die Boudewijn zonder dralen aangreep om een zeer dreigende koningsaanval op te zetten. Hij had wat meer tijd nodig dan ik om de berekeningen uit te voeren (ik had vaak geen keus en dat beslist gemakkelijker). Die voorsprong in tijd kwam goed van pas toen de aanval weerstaan was en het eindspel aangevangen kon worden. Kreeg in deze partij Boudewijn geen loon naar werken - in de laatste ronde was het geluk met hem. Gerard Heller nam het remiseaanbod aan om enkele minuten later, bij de analyse, te ontdekken dat hij totaal gewonnen stond. Gerard behoort tot het vrolijke menstype en hij kon hartelijk lachen om zijn eigen onvolkomenheid in deze.
Verheugend was de deelname van de 80-plussers Martha Ritsema en Ab Wijnberg. In hun onderlinge duel trok de oudste (Ab) aan het langste eind.

Hèt gesprek van de ochtend was natuurlijk het artikel op de website van de NOSBO waarbij het NOSBO-bestuur iedereen afraadde om deel te nemen aan het persoonlijk NOSBO-kampioenschap. Lezers van de Volkskrant zullen in het stuk 'de Speld' niet ontgaan zijn, artikelen waarin quasi-serieus zaken worden omgekeerd en als waar gepresenteerd. Over de identiteit van de auteur bestond aan tafel geen twijfel. Voor mij staat vast dat hier sprake is van een groot talent, niet alleen voor schaken maar ook voor schrijven. De spijker werd hard op de kop geslagen bij de opsomming wat wij allemaal kwijt zijn geraakt in de NOSBO. Laat ik dan maar een klein pleistertje plakken: wij hebben er wel een hele mooie Goud Leven-rapidcyclus bij!

1. Theo Mooijman	5 (uit 5) 15½ WP
2. Boudewijn Hoogeboom	3½	  15½
3. Gerard Heller	3½	  13½
4. Remko Bosscher	3	  16½
5. Jan Schut		3	  14½
6. Rinus Vriend		3	  13½
7. Karel Stolte		3	  13 
8. Freddy de Raad	3	  10½
..
16 deelnemers.


Goud Leven-toernooien sinds 2014: Lewenborg (Mercator) | Veendam 2015 (15/4) | Musselkanaal 2015 (11/3 ) | Denksportcentrum 2014 (19/11) | STAR 2014 (15/10) | Zuidhorn 2014 (24/9) | Lewenborg 2014 (25/6) | Musselkanaal 2014 (28/5) | Veendam 2014 (30/4) | Hoogezand 2014 (26/3).

De volgende Goud Leven-toernooien zijn op donderdag 11 juni in Lewenborg, zondag 30 augustus in de rijdende stoomtrein (STAR), woensdag 30 september in Zuidhorn en woensdag 4 november in Groningen (Denksportcentrum).