Verslag van het Voor Anker Goud Leven Seniorentoernooi
(Theo Mooijman)

De Goud Leven-toernooicyclus is zijn derde jaar ingegaan met een toernooi in het verzorgingstehuis Voor Anker te Hoogezand. In zekere zin een test, want er zou voor het eerst gespeeld worden in de gemeenschapszaal. Een ruime zaal, dat wel.
Het is prima bevallen. Er ontstonden wat contacten met bewoners en er was geen sprake van geluidsoverlast. De activiteitencoördinator van Voor Anker, Jan Klooster, had ons heel hartelijk verwelkomd en kwam ook een paar keer kijken "of alles nog naar wens was".
En dat was ook zo. We hadden een deelnemersveld van 14 personen, waarvan ik er twee vooraf met name noem. Mw Martha Ritsema, inmiddels 85 jaar oud, bewoonster van een aanleunwoning bij het Voor Anker en Ab Wijnberg, 83 jaar.
Mw. Ritsema was in haar 'jongere' jaren nauw betrokken bij het jeugdschaak in Hoogezand en als zodanig een begrip in de lokale schaakgemeenschap. Toen zij ontdekte dat het toernooi zo'n beetje bij haar voor de deur zou worden gehouden, heeft zij zich direct aangemeld. Dat zij het leuk heeft gevonden, moge blijken uit het feit dat zij zich al voor het toernooi in Veendam heeft opgegeven.
Ab Wijnberg, ex-lid van SC Veendam, is een van de trouwe deelnemers aan de Goud Leven-cyclus.

Er werd volgens de beproefde formule gespeeld: twee ronden 's morgens, een gezamenlijke lunch en drie ronden 's middags, met ruime pauzes tussen de ronden, veelal benut voor een extra partijtje.
Het toernooi werd gewonnen door Henk van Hof. Hij stond slechts één remise af, aan Paul Klein, die, ook ongeslagen, derde werd. Henk van Boekel werd 2e op weerstandspunten. Hij verloor van zijn naamgenoot.
De wedstrijd van de dag werd uitgevochten tussen Evert Stoel en Gerard Heller. Een Siciliaan met tegengestelde rokades, waarbij zwart via een kwaliteitsoffer op c3 wit bijna had bungelen. In een bloedstollende strijd ging het voordeel een paar keer over, waarbij wit als laatste een keer mis calculeerde. Met de remise die daarna ontstond, waren beiden tevreden.

De eindstand aan de kop (na 5 ronden):

1. Henk van Hof		4½	Sv Lewenborg
2. Henk van Boekel	3½	Sc Veendam
3. Paul Klein		3½	D.A.C.
4. Wim Smit		3	Sc Veendam 
5. Evert Stoel		3	Sc Veendam
6. Jan Schut		3	Sv Lewenborg
...
Er waren 14 deelnemers.


Goud Leven 55+ toernooien - algemene informatie