Leek wint Gongschaaktoernooi Leek
(fvH)

Er zijn schaaktoernooien die goed geheim worden gehouden, althans in die zin dat ze pas onder de aandacht van de NOSBO-webmaster komen als ze achter de rug zijn. Wat precies de beweegredenen achter die geheimhouding zijn, daar kan ik slechts naar gissen. "We krijgen zo ook wel genoeg deelnemers"? "We willen niet teveel stadse lui over de vloer?" Of "Ach, wij zijn al die publiciteit niet waard"? Wie het weet mag het zeggen.

Vaak zijn juist dit soort toernooien de pareltjes in het Noordelijk Schaakleven. Het Ouder-Kind toernooi van ScepU is daar een voorbeeld van. Twee of drie jaar geleden stuitte ik er toevallig op (Tweede Ouder-kind schaakfestijn SCEPU groot succes) maar de afgelopen edities ontsnapten mij toch weer.
De jeugd-massakamp tussen Haren en (alweer) ScepU is er ook zo een, maar dat lijkt een eenmalig gebeuren te zijn geweest. Ook in het jeugdbolwerk Ten Boer vinden soms evenementen plaats die de regionale pers blijkbaar niet mogen halen.

Afgelopen vrijdag was het weer raak: het Drie ProvinciŽn Gongschaaktoernooi dat elk jaar rond deze tijd in Leek wordt gehouden stond weer (niet dus) op de agenda. Maar het was er opeens wel, en ik heb er twee verslagen van weten te ontdekken. Eerst eentje op het weblog van Stauntonlid Michiel Meeuwsen, en pas een paar dagen later een beknopt stukje op de website van de organiserende club:

Een soortgelijk fenomeen doet zich overigens ook voor: soms word ik getipt over een toernooi - steevast door iemand die kennelijk belang heeft bij publicatie van zijn resultaten - en vervolgens kan ik het toernooi zelf, laat staan de verslaglegging ervan, nergens vinden. Daarover een volgende keer meer.