Ivo Maris en Iozefina Paulet winnaars Open Groninger en NOSBO-kampioenschap 2015

Uitslagen en eindstand Open Groninger kampioenschap | Verslag Schaakreporter | Assen

NOSBO-titels:

 • NOSBO-kampioen: Ivo Maris (Assen)
 • NOSBO-dameskampioen: Iozefina Paulet (Groninger Combinatie)
 • NOSBO-seniorenkampioen: Bert van der Marel (SISSA)
 • NOSBO-veteranenkampioen: Henk Seijen (Staunton)

  Verslag Roland Kroezen:

  Afgelopen weekeinde vond in het Jannes van der Wal denksportcentrum in Groningen het gecombineerde Open Groninger/NOSBO-kampioenschap 2015 plaats. In plaats van een zevenrondig toernooi op woensdagavonden in het voorjaar was er dit jaar gekozen voor het onderbrengen van het NOSBO kampioenschap bij het Open Groninger kampioenschap van schaakclub Groningen. Ook voor dit toernooi was dat een welkome aanvulling op het menu, want vorig jaar was het niet doorgegaan vanwege een gebrek aan deelnemers.
  Vooraf hadden beide organisaties gehoopt op een deelnemersveld tussen de 40 en 60 deelnemers, waarbij de hoop natuurlijk dichterbij de zestig zou liggen. Wat dat betreft viel de opkomst met 45 deelnemers misschien iets tegen, maar er waren natuurlijk 2 schaakevenementen die ook niet echt meewerkten: allereerst natuurlijk het fraaie festijn wat schaakclub Haren maakte van de finaledag om de landelijke beker voor teams en natuurlijk ook niet het Nederlands kampioenschap in Rijswijk voor spelers tot 12 jaar.

  Maar, toch begonnen er 38 schakers, 7 hadden een vrije ronde genomen, donderdagavond om 8 uur aan de vierdaagse marathon van 7 partijen om een Open Groningen- en NOSBO kampioen te bepalen. In de eerste ronde weinig verrassingen, daarvoor waren de ratingverschillen toch te groot. Achttien partijen gingen op rating, alleen Yeb Blom verslikte zich in Lukas Kosse. Blom speelde naar eigen zeggen in het middenspel eventjes een te lichtzinnige zet en zag zich meteen geconfronteerd met een adequaat reagerende Kosse. Zeven spelers hadden een bye opgenomen en omdat er verder geen remises waren, werden deze voor de tweede ronde op vrijdagochtend vooral onderling ingedeeld. Dat leverde na twee ronden twee verrassende gezichten op in de subtop van het klassement, namelijk Jan van den Berg en Jack Zeilstra, die wonnen van Michiel Meeuwsen en Bert Hassing. De grootste verrassing bovenin was de overwinning van Elmar Hommes op Nick Maatman. De laatste stond toch wel hoog op het lijstje van getipten voor de toernooiwinst. Een vroege nederlaag is dan nooit aangenaam, vooral omdat je dan al snel een niet meer te overbruggen achterstand op weerstandspunten oploopt. Zodoende na twee ronden nog 9 koplopers. Na de middagronde op vrijdag waren daarvan nog 3 over, want in deze fase van een toernooi wordt het al verstandig niet teveel kruit te verschieten en geen schade op te lopen. Daardoor bijvoorbeeld al een snelle remise van Elmar Hommes tegen Rob Schoorl. De laatste had de hoogste rating van het toernooi, speelde als niet NOSBO lid niet mee voor de NOSBO titel, maar was wel afgekomen op het voor Groninger begrippen riante prijzenfonds. Schoorl overnachtte bij Geon Knol, die wel een derde overwinning binnenhaalde, in dit geval tegen de enige vrouwelijke deelnemer Iozefina Paulet. Ook Christopher Brookes en Ivo Maris bleven mee bovenaan.

  Op vrijdagavond, en nacht(?), trok de binnenstad van Groningen een aantal deelnemers meer dan vroeg opstaan en dus waren er een vijftal spelers die een bye namen op zaterdagochtend, onder hen ook medekoploper Geon Knol. Ook Arjan Dijkstra en Milan Mostertman namen een bye, maar in hun geval onvrijwillig, beide heren sliepen door de wekker heen. Nog een geluk dat ze tegen elkaar waren ingedeeld, waardoor de uitslag 0-0 op het bord bleef. De absentie van Knol gaf Christopher Brookes en Ivo Maris de mogelijkheid om alleen aan kop te komen, maar beide heren besloten tot een vlotte remise. Waarschijnlijk om de spanning een beetje in het toernooi te houden. Dit gaf Adrian Clemens en uitredend NOSBO kampioen Bert van der Marel middels winstpartijen de mogelijkheid om aan te sluiten bij de koplopers, zodat we de middagronde ingingen met 5 man aan de leiding.
  Eentje daarvan moest zich vrijwillig neerleggen bij een plaatsje op het tweede plan, want Bert van der Marel had elders bezigheden en kon in ronde 5 niet meespelen. De overige koplopers werden onderling ingedeeld, waarna er na harde strijd 2 koplopers overbleven. Adrian Clemens versloeg Christopher Brookes en Ivo Maris won van Geon Knol. Vanuit het achterveld was Iozefina Paulet opgeklommen naar een ongedeelde derde plaats, na winst op Elmar Hommes. Maar het bleef spannend, want op een punt achterstand van de twee koplopers stonden liefst 9 spelers te dringen op de gedeelde vierde plaats. De meeste spanning deze middag voor enkelen kwam echter uit Rijswijk, waar Eelke de Boer Nederlands kampioen werd.

  De zondagochtend ronde leverde niet allemaal frisse gezichten meer op, maar alle spelers waren present. Dat hield in dat organisator Wim Krijnen weer een vrije ronde had en dat de overige 44 deelnemers weer konden spelen. De partij aan bord 1 leverde een verwoed naar de overwinning zoekende Adrian Clemens na lange strijd slechts remise op. Het paard van Ivo Maris beheerste voldoende velden, om de pluspion van Clemens in bedwang te houden. Op bord 2 sloot Iozefina Paulet na een vlotte overwinning op Robert de Boer aan bij de beide koploper. Op een half punt werd dit trio gevolgd door een kwartet, bestaande uit Rob Schoorl, Nick Maatman, de verrassende Minko Pieters en Wiebe Wielenga.
  De afsluitende zondagmiddagronde bracht uiteindelijk de ontknoping. Adrian Clemens had de beste uitgangspositie gezien de weerstandspunten, de slechtste positie was voor Ivo Maris. Hij had al de minste weerstandspunten en werd ook nog eens naar beneden ingedeeld. Dat heeft dan wel weer het voordeel dat je tegenstander op papier iets zwakker is. Maris won van Minko Pieters en moest vervolgens afwachten wat er zou gebeuren. Iozefina Paulet had wel 2 pionnen gewonnen van Adrian Clemens, maar de stelling zat verder nog aardig dicht. Maar twee pluspionnen kun je wel overlaten aan een WGM en uiteindelijk won Paulet. Zij had aan het begin een iets betere uitgangspositie dan Maris, maar terwijl de laatste partij nog bezig was, werd al duidelijk dat de eerdere tegenstanders van Maris beter op dreef waren geweest dan die van Paulet en dat Ivo Maris het toernooi wel eens zou kunnen winnen. En dat bleek ook officieel toen de overwinning van Geon Knol op Timo Können in het systeem werd ingevoerd. Ivo Maris had anderhalf weerstandspunt (minus high/lo) meer dan Iozefina Paulet en werd uitgeroepen tot winnaar van het weekeindtoernooi en de nieuwe NOSBO kampioen. Troost voor Paulet was dat de inhoud van haar envelop hetzelfde was als de inhoud van de envelop van Maris.
  Tijdens de laatste ronde kropen Rob Schoorl en Nick Maatman nog naar een gedeelde derde plaats en daarmee ook een envelop met inhoud. Die kregen ook de ratinggroep winnaars en dat waren er toch nog aardig wat. Minko Pieters en Wiebe Wielenga wonnen de categorie 1801-2100, Stef van Kesteren deed dat in de categorie 1601-1800 en Lukas Kosse wist zijn overwinning in ronde 1 uiteindelijk te verzilveren na ronde 7, door de groep tot 1600 te winnen.
  Geen geldprijzen, maar toch eeuwige roem voor Henk Seijen en Bert van der Marel als respectievelijk NOSBO veteranen- en seniorenkampioen. De organisatie liet de gelegenheid ook niet lopen om de naam van een WGM als winnares van de NOSBO damestitel in de beker te laten graveren en dus was er toch ook nog een titel voor Iozefina Paulet.

  Foto's Harry Gielen


  Middenin: Ivo Maris en Iozefina Paulet (foto Roland Kroezen)