NOSBO Rapidkampioenschap 2014/2015
(tekst: Roland Kroezen)

Afgelopen zaterdag (31 januari) stond het NOSBO-rapidkampioenschap op het programma. De zevende editie alweer van dit kampioenschap, dat vaak weinig deelnemers trekt, maar wel even vaak een sterke winnaar heeft gekend.
Dit keer waren er slechts 17 aanmeldingen, waarvan echter wel 4 spelers in de categorie 2140-2290! Niet verwonderlijk dus dat de winnaar uit dit viertal kwam. Ivo Maris haalde 6 punten uit 7 partijen en werd daarmee een waardig opvolger van Sipke Ernst, die zijn titel niet kwam verdedigen. Maris won zodoende voor de tweede maal deze NOSBO titel. Zijn eerste keer was in het seizoen 2011/2012, drie jaar geleden alweer.

Toch was Maris wel de eerste van de hoger geplaatsten die de honderd procent score verloor, want al in de tweede ronde kwam hij tegen David Knight niet verder dan remise. Maar in ronde 3 rekende hij gedecideerd af met de uiteindelijke nummer 2 in het klassement, Bert van der Marel. De schakende cafébaas verspeelde zijn kans op de titel door een ronde later niet verder te komen dan remise tegen Eelke de Boer.
Wel besliste Van der Marel het kampioenschap door van Lucas van Foreest te winnen. Van Foreest rekende zich na een snelle remise tegen Maris al rijk, hij zou gedeeld eerste worden. Nee dus, na de nederlaag tegen Van der Marel restte de met Alef Boer gedeelde derde plaats. Boer kwam erachter dat een hevige verkoudheid toch wel erg vervelend is voor de concentratie, maar toch kwam hij ook op 5 punten.

Wat opviel in het kleine deelnemersveld was het relatief grote aandeel daarin van jeugdspelers. Eén van hen ging er uiteindelijk met de ratingprijs tot en met 1600 vandoor. Pieter van Foreest had geluk dat de nieuwe ratinglijst nog niet uit was, waardoor hij nog juist onder de 1600 zat. Na een matige start van 0 uit 2, waaronder een nederlaag tegen zus Machteld, kwam de derde Van Foreest sterk terug met 4 winstpartijen in de laatste 5 ronden. Hiermee schudde hij in de slotronde nog een drietal spelers af, die ook nog gingen voor de ratingprijs.

Onderaan leverde Mahamed Hassan een dappere strijd om toch ook op het scorebord te komen. en warempel lukte het hem om in de slotronde toch nog een overwinning te boeken. Hassan hoopt echter als nieuwbakken SISSA-lid op progressie de komende periode.

Uitslagen en eindstand


Wanneer    : zaterdag 31 januari a.s.
Waar      : Denksportcentrum Jannes van der Wal, Oliemuldersweg 43, 9713 VA Groningen
Registratie  : 10u00-10u15
Aanvang    : 10u30
Prijsuitreiking: 17u30
Opzet     : 7 ronden zwitsers in 1 groep
Speeltempo   : 20 minuten per persoon per partij plus 3 seconden toegevoegde tijd per zet per persoon
Inleg     : € 5,-
Prijzen    : 1e prijs minimaal € 100,- 
Contactpersoon : Roland Kroezen
Inschrijven  : inschrijfformulier, of tot 10u15 aan de zaal
Bijzonderheden : deelname staat open voor iedereen (OOK JEUGDSPELERS), de titel is voorbehouden aan NOSBO-leden

Deelnemerslijst (na voorinschrijving d.d. 31/1)

Naam			Club			Rating

Ivo Maris		Assen			2287
Lucas van Foreest	SISSA			2283
Bert van der Marel	SISSA			2143
Edwin Zuiderweg		Groninger Combinatie	1981
Raymon Oord		Van der Linde		1905
Eelke de Boer		Groninger Combinatie	1813
Jonas Hilwerda		Staunton		1773
Michiel Meeuwsen	Staunton		1579
Machteld van Foreest	Haren			1222
Mahamed Ilyas Hassan	-			0
10 deelnemers


NOSBO Rapidkampioenschap 2013/2014