NOSBO Persoonlijke Kampioenschappen 2014

Indeling, uitslagen en stand

Kampioenen PK 2014

 • Algemeen: Bert van der Marel
 • Senioren: Bert van der Marel
 • Veteranen: Jaap Ham
 • Dames: Carla Graafland

  Ronde 7: Jacques Jambon et le championnat de NOSBO part deux!
  (Tekst: Jaap Ham)
  Voor deel 1 moet ik u naar de En Passant van april 2005 verwijzen, die goeie ouwe tijd, toen er nog papier en clubbladen bestonden en Jan Werle de titel pakte, maar dat was even een rondje nostalgie, snel terug naar het heden. Wat was het jammer, dat ik tegen die Zuiderweg aan RSI -ook wel muisarm- ten onder ging: mijn toren bleef op c3 hangen, een veldje verder had ook gekund, dat won een stuk namelijk [zie diagram aan het eind van dit stukje].
  Want dan had ik wellicht tegen Van der Marel mogen aantreden en meegraaien in de grote prijzenpot: werd Van der Marel nu een tussendoortje voor Zuiderweg? Dan is ie zijn titel kwijt en aan wie, Geurink of Hoeksema, die allen op 5 uit 6 stonden.
  Wat Geurink in zijn partij tegen Jelic vooral moet doen is naar Jan Hein Donner luisteren. Ergernis, dat weet iedere schaker, is de grootste vijand van het zuivere denken. En... a la Petrosjan je gehoorapparaat uitzetten in plaats van op het maximum, want dan klinkt het neerdwarrelen van een stofje als een F16 die de geluidsbarriere doorbreekt.
  En hoe zou het Hoekie vergaan? Zou ie door Balje ook in de flitsende koffiehuisstijl van de kroegbaas worden weggevaagd?
  Maar eerst naar de titelhouder. Die won vlot van Zuiderweg en het leek uit te draaien op een barrage, want Hoekie had tegen Baljé een kwal opgehaald maar wist het toch nog te verliezen, terwijl Geurink werd weggeblazen door Jelic.
  Aldus had de kroegbaas zijn titel geprolongeerd. Proficiat, ook voor mezelf, want ik ben dan wel veteranenkampioen geworden maar als ik nou... ach ja als??? Alors mes amis, c'etait tout peut etre a la prochaine fois.


  Partijen (10): downloaden | naspelen.

  Foto's slotronde en prijsuitreiking (Harry Gielen) - foto rechts (Rob Luijf): Jan Baljé na zijn zege op 'Hoeki'

  Ronde 6
  (Tekst: Jasper Geurink)
  Of, zoals het bij meneer Cactus heette, ‘de zesde ronde’. Maar hier geen schone vrouw met een aankondigingsbord, nee, zelfs geen ijverige wedstrijdleider die al de stukken heeft neergezet voor de serieuze schaker, in plaats van het katern ‘Vrouw’ van de Telegraaf te lezen.
  Op het eerste bord speelde Bert van der Marel, een uiterst spannende partij tegen Erik Hoeksema. Hoek, die met 5 uit 5 op weg leek naar titel nummer zoveel, kreeg echter een paar flinke tikken door enkele rake offers van Bert in een KID in de voorhand. Erik, die een ruimtevoordeel had, onderschatte de sterkte van de witte offers. Zijn koning kwam op de tocht te staan en hij verloor achter elkaar. Ai.

  Ikzelf (Jasper) vocht een heroďsch duel uit met François Wehkamp op bord 2. In een Aljechin met Pc3 werd op c3 geruild, maar Wehkamp (zwart) rokeerde niet en de witte toren ging van b1 naar b3 naar g3. Daarna volgde een offer op f7, Wehkamp gaf het stuk terug maar zijn koning bleef in gevaar (al had hij een pion meer). Wat daarna volgde was een krankzinnige fase, waarin wit een toren(!) achter kwam maar een zeer sterke aanval had op de zwarte koning, hetgeen zwart noodzaakte zijn dame tegen een toren te offeren. Toen resteerde een materiaalverhouding van een witte dame en loper tegen twee zwarte torens, een zwarte pion op c2, nog een loper en nog een extra pion. Voldoende voor de winst (voor zwart), zo zal menigeen gedacht hebben. Echter, de zwarte koning bleef erg onveilig staan, wit bleef jagen op de vorst en toen deze zich te ver naar voren waagde volgde er een snelle executie - althans, zo leek het. Maar de zwarte stelling was weerbarstig, en zwart kon materiaal geven om erger te voorkomen. Zo resteerde een stelling van koning en dame en twee pionnen (wit) tegen koning en toren en twee pionnen (zwart). Maar van een vesting was geen sprake, wit won een pion en zette zwart mat. [partij volgt?]
  Verder: Jan Baljé won een Slaaf, Jaap Ham was een tussendoortje voor Edwin Zuiderweg, en nog vele andere uitslagen die ik niet allemaal beschrijf.


  Ronde 5
  (Tekst: Jasper Geurink)
  De vijfde ronde van het kampioenschap van de NOSBO leverde enkele belangrijke beslissingen op.
  Maar eerst een moment stilte voor oud-Unitasser Henk Westerman, die net is overleden.
  De partijen. Vorige week, in de partij Geurink-Hoeksema, verloor de witspeler niet vanwege de zwaktes die uiteindelijk de beslissing brachten in het eindspel, of andere onzin van die soort. Nee, de zwartspeler bood remise aan (in een gelijke stelling, dat wel) en de witspeler raakte er dusdanig door geďrriteerd dat hij zijn handen met ijzer brak. Slim dus, van de zwartspeler.
  En dan de rust in de speelzaal. Een of andere zich Schaakreporter noemende verslaggever meent dat zoiets niet hoeft. Wel, als de journalist serieus mijn stuk had gelezen en op de argumenten was ingegaan in plaats van ons te vervelen met zijn (slechte) muziekvoorkeuren dan hadden we een leuke discussie gehad. Nogmaals: het was niet een beetje lawaaierig in de speelzaal maar abnormaal, onfatsoenlijk en wat al niet meer. Goede manieren hebben nooit iemand pijn gedaan.
  En de jonge generatie? Jonas Hilwerda zat heel geconcentreerd achter het bord en won. Het is de vloek van deze tijd dat alles snel en luidruchtig moet en het nut van stilte en geduld niet meer worden begrepen. Althans door onze luidruchtige man die niet ter plaatse was.
  Hoeksema zette een grote stap naar zijn zoveelste kampioenschap door de offers van Wehkamp gewoon te incasseren. Als een bokser ving hij de stoten op en won op punten. Geurink melkte een Frans eindspel van dame en loper en pluspion tegen torens en loper uit tegen Edwin Zuiderweg [zie partij]. Lambertus van der Marel won een prima Hollandse partij (met wit) van Geon Knol.
  Verder nog, als gezegd, een overwinning van Hilwerda, een saaie remise tussen Bleeker en Ham (het voetbal lonkte), een eindspeloverwinning van Jelic en nog heel veel meer.

  Ronde 4
  Van de drie koplopers met 100% zijn er nog twee over. Aan bord 1 viel Jasper Geurink af door een nederlaag tegen Erik Hoeksema. Tot en met het middenspel leek er niet veel aan de hand, maar in het eindspel bleek wit (Geurink) toch een duurzaam nadeeltje te hebben. Kleine rectificatie ten opzicht van wat ik gisteren schreef (met dank aan Jaap Ham): op zich niet genoeg om je zorgen te maken, laat staan om te verliezen, maar Jasper besloot opeens te gaan 'gokken' (Ham) en ruilde een van zijn torens tegen een paard en een pion. De torens van Hoeksema vonden niet veel later een open huis achter de witte linies en toen de zwarte koning ook nog even op inspectie kwam was het einde partij. De weg naar Hoeksema's 17e titel als Persoonlijk NOSBO-kampioen ligt nu open.
  Francois Wehkamp bleef wel in het 100%-spoor door een (ook bij ad hoc-beoordeling, de partijen worden maar mondjesmaat ingeleverd) regelmatige zege op Bruno Jelic.
  Edwin Zuiderweg won, volgens velen hardhandig, van Yeb Blom. Edwins kwaliteitsoffer zag er veelbelovend uit en de aanval sloeg rap door [zie partij 2].
  Daarna volgde een rijtje voor de hand liggende uitslagen, waarbij pas het Unitasbestuur uit de toon viel: Pellikaan (2e klasse KNSB) weg weggezet door huisschaker Ham en FM Clemens kwam niet door Henk Seijen heen. Karsdorp scoorde een opvallend halfje tegen Hommes.
  Onderin maakten Kleter en (vader) de Boer er de langste partij van de ronde van. Kleter won, zie partij 3].
  Tot slot, in navolging van de stichtelijke woorden van Geurink na ronde 2 ook van mij een oproep: zet eens een raampje open, heren, dan kunnen we af en toe wat adem halen.

  Ronde 3
  Bij verhindering van de verslaggever die u gewend bent kwamen na ronde 3 twee vervangende verslagen binnen: het eerste van wedstrijdleider Roland Kroezen, het tweede van deelnemer Jasper Geurink.

  Even een stukje scorebordjournalistiek naar aanleiding van de derde ronde van het NOSBO-kampioenschap. Van de zeven koplopers met 100% bleven er na gisteravond nog 3 over. Maandagavond was de eerste afvaller al bekend, toen Jan Baljé in een vooruitgespeelde partij verloren had van Francois Wehkamp. Wehkamp werd gisteravond gevolgd door veelvuldig kampioen Erik Hoeksema en door Jasper Geurink. De laatste probeert zijn tweede kampioenschap binnen te halen, 14 jaar nadat hij voor de tot nu toe enige maal de sterkste van de NOSBO bleek. Volgende week staat hij voor de zwaarste taak, namelijk tegen Hoeksema. Wehkamp mag volgende week aantreden tegen Bruno Jelic, die in ronde 3 de 100%-score van Govert Pellikaan verlaagde.
  Onderaan verlieten liefst 8 spelers de 0. Chiel van Huissteden deed dat door een bye op te nemen, een zestal anderen door onderling remises overeen te komen. Alleen Jan Oord bleef na zijn nederlaag tegen Sake Jan de Boer (in de vol verwachting tegemoet geziene clash der Schaakvaders) eenzaam achter, als de alleen in noodgevallen invallende wedstrijdleider even buiten beschouwing wordt gelaten. De langst durende partij was die tussen Leon Steijvers en Maarten Roorda. Volgers van Steijvers zullen niet verbaasd zijn over het uiteindelijke remiseresultaat, maar dit keer leek er in de slotstelling toch iets meer in te zitten voor de speler van Eelde/Paterswolde. Leek, want ook in de analyse kwam er niet echt een winnende voortzetting op het bord.
  Een verrassende remise was er van Raymon Oord tegen Adrian Clemens, die een gat van 400 ratingpunten dichtte. Ook op een aantal andere borden bleek een ratingverschil van een paar honderd punten niet voldoende voor winst. Ook opmerkelijk was de winst van Michiel ‘talentkiller’ Meeuwsen op Jonas Hilwerda. Michiel had twee weken geleden goed opgelet bij de partij van Hilwerda tegen Hoeksema en besloot dezelfde opening te spelen als Hoeksema. Het resultaat was hetzelfde als toen: een nederlaag voor de jonge Hilwerda. Meeuwsen heeft nu, na een eerdere overwinning op Eelke de Boer in Veendam, twee van de grote NOSBO-jeugdtalenten al eens verslagen.

  Enerverende ronde in het NOSBO-kampioenschap
  Een impressie van een deelnemer, die helaas bij flitsen en fragmenten moet blijven, daar ik niet in de gelegenheid was de hele avond rond te hangen én een inspannende partij op bord 2 te spelen tegen kroegbaas, schaker, wiskundige, vader en begenadigd mens Lambertus van der M.
  Er moet me nog iets van het hart: sommige deelnemers vinden het kennelijk normaal erg veel lawaai te maken, ook als er nog (belangrijke) partijen gaande zijn. Doe dat niet. Het is zeer storend en onbeleefd. Is dat de arrogantie van de betere, (semi)professionele schaker die het alleen om het geld gaat? Hier worden dan vijftig denkluiheden samen gevoegd. Allereerst gaat het om respect naar de medemens, respect naar de medeschaker (al dan niet goed) en vooral respect voor het spel. We zijn niet een gezelschapspelletje aan het doen. Schaken is moeilijk, vereist en verdient aandacht en geeft altijd weer terug. De liefde voor het spel zal bij vele 'amateurs' nog groter zijn dan bij mij, en zij zullen er van harte mee instemmen. Dus: concentratie, vriendelijk proberen te blijven, en na afloop trachten samen IN STILTE analyseren; ik wil het wel van de daken schreeuwen (maar dan stoor ik de deelnemers).
  De partijen dan. Hoeksema had met wit weinig moeite met Knol, omdat deze na een in mijn ogen bedenkelijk offer van wit (Erik) in het Hollands gewoon niet terugsloeg! Daarna was de zaak snel bekeken. Maar waarom geen bxc6 na Lxc6(?!), Erik? Of zie ik iets niet? Pxc6 Df7, Pxd8 Txd8, Pd5 levert een hoogst onduidelijke stelling op...
  Geurink aan 2 had des te meer moeite met van der Marel. De kampioen van vorig jaar, met 7 uit 7, kwam wat slechter te staan na de opening; na een wat mindere voortzetting van zwart (Jasper) kwam een spannend eindspel op het bord met wit wat verbonden vrijpionnen, die echter in bedwang werden gehouden door een zwarte koning, en zelf had zwart een sterke vrijpion op c3 (en een witte loper op a1!) met elk nog twee torens en een loper. En toen gaf ik een loper weg... vraag me niet hoe het kan (maar profiteer ervan). Dat deed Bert niet echt, de zwarte pion op c2 leverde veel compensatie op en toen hij akkoord had moeten gaan met remise ging leverde hij een loper terug in.
  Verdere flitsen: Raymon Oord speelde een goede partij tegen FM Clemens en hield remise in een Benoni, een opening die hij duidelijk niet echt kende, had ik de indruk (des te bewonderenswaardiger). Jelic won vrij makkelijk in een eindspel, talent Jonas Hilwerda is een goede schaker en zeer talentvol, maar hij moet andere openingen gaan spelen, of tenminste een andere opening: 1.d4 e5?! is niet alleen dubieus, maar ook slecht voor je ontwikkeling als schaker. Nimzo-Indisch of Konings-Indisch spelen, Jonas, en veel boeken lezen, studeren en spelen (plezier en studie). Je komt er wel.
  Bart Romijn speelde een snelle remise tegen Jaap Ham (maar hij schoof geen remise), Edwin Zuiderweg en David Knight wonnen goede offerpartijen, en dat was het zo’n beetje.
  Tot de volgende ronde, en vergeet het niet: WEEST STIL!

  Ronde 2
  Na de openingsronde, die ik op de voorpagina van deze website uitputtend behandeld heb middels de regel "NOSBO-kampioenschap van start, maar er is nog niets gebeurd", trok het circus de tweede ronde in.
  Onderweg werd het deelnemersveld met twee strijders uitgedund: Johan Mostertman en Remy Netten moesten zich om uiteenlopende redenen terugtrekken.
  Verliep ronde 1 dus geheel volgens de voorspelling van professor Arpad Elo (kijk HIER om te zien hoe deze legende zelf eigenlijk schaakte) - in ronde 2 zag het journaille de eerste twee anomalieën. Aan bord 4 verloor Fidemeester Adrain Clemens van zichzelf, en misschien ook een beetje van zijn Unitas-bestuursgenoot Govert Pellikaan, door op zet 6 zijn paard naar g5 te laten springen waar het arme dier zonder pardon door Dd8-a5+ (er stond een pion op e3) naar de slacht werd afgevoerd.
  De andere was op bord 7, waar Bruno Jelic niet door het taaie spel van de kersverse Meesterklassedebutant Nico Karsdorp heenkwam.
  En dan waren er nog twee contra-Elo remises. Die aan bord 9 is eigenlijk geen vermelding waard, want daar zat NOSBO's meest hardnekkige remiseschuiver aller tijden Bart Romijn (naar schatting reist hij gemiddeld meer dan een kilometer per zet). Bartje zag zijn onvermijdelijke aanbod geaccepteerd door Edwin Zuiderweg (mentaal ook niet de hardste die wij kennen, dus wat wilt u). De remise aan bord 10 tussen Yeb Blom en Raymon Oord echter kwam pas na harde strijd tot stand, nadat jeugdtalent Oord lange tijd gewonnen had gestaan.
  De overige partijen in de bovenste helft verliepen wel volgens Elo-plan. De Boer (Robert - de jongere uitgave doet merkwaardig genoeg niet mee*) hield open huis tegen Hoeksema, die in de slotstelling de prettige keus had uit De4-g2 en De4-h1 mat (er stond een zwarte loper op d5). Nico Bleeker ging tegen Jan Baljé op zeer instructieve wijze ten onder aan de kracht van het Loperpaar (Bleeker leverde zonder enige compensatie middels Lg5xf6 het zijne in en liep de rest van de partij achter dit feit aan).
  *) Het andere supertalent van de NOSBO vindt het blijkbaar wel leuk en leerzaam om tegen "oude heren" te spelen, en tot nu toe met succes: nadat hij het in ronde 1 Erik Hoeksema naar verluidt erg moeilijk had gemaakt won Jonas Hilwerda nu in grootse stijl van Wiert Vos.

  Aldus gaat het circus met een kopgroepje van 7 spelers de 3e ronde in. Die is a.s. woensdag, nadat u eerst in het stemhokje uw democratische plicht gedaan hebt. Wij verheugen ons op de krakers Hoeksema - Knol en Van der Marel - Geurink, maar ook op de klassieker Zilverberg - Luijmes en op het 'duel der schaakvaders' De Boer - Oord.

  O ja, voor het geval u zich afvraagt "Komen er nog partijen op de site?" Welnu: het ziet er naar uit van niet. De wedstrijdleider ad interim (vacature, weet u nog) heeft in zijn almachtige wijsheid besloten dat het niet zinvol is om doordrukformulieren uit te delen. En ik (fvH) zou hier weer de oproep kunnen plaatsen om ze mij dan maar per mail aan te leveren, maar ik ken u zo langzamerhand: dat gaat u toch niet doen.

  Fotoreportage ronde 2 (Harry Gielen)

  Verslagen (en partijtjes) clubsites: Schaakvaderverhalen | weblog Meeuwsen deel 1 | weblog Meeuwsen deel 2 | weblog Meeuwsen deel 3.


  Pellikaan-Clemens: 'seconds from disaster...'


  Voor wie    : iedere schaker, ook jeugdleden, ook leden van andere bonden; ook niet-leden
  Wanneer     : zeven woensdagavonden: 5, 12, 19 en 26 maart, 2, 9 en 16 april 2014
  Hoe laat    : 19u30 (registratie voor eerste ronde: 19u00-19u15)
  Waar      : Denksportcentrum Jannes van der Wal
           Oliemuldersweg 43, 9713 VA Groningen (050-3110375)
  Hoe       : 7 ronden zwitsers in één groep, indeling op (KNSB)rating
  Hoe snel    : 90 minuten, plus 30 seconden toegevoegd per zet
  Wat ben ik kwijt: NOSB0-leden € 20,-; overigen € 30,-
  Wat levert 't op: 1e prijs minimaal € 300, prijzen per categorie, ratingprijzen
  Wat ben ik als ik win: NOSBO-kampioen
              NOSBO-dameskampioen
              NOSBO-seniorenkampioen (50+, geboren in 1963 of eerder)
              NOSBO-veteranenkampioen (60+, geboren in 1953 of eerder)
  Waar telt 't voor mee: de resultaten worden verwerkt in de KNSB- en de FIDE-rating
  Wat als ik een keer niet kan: één bye (half punt) is mogelijk in één van de eerste 5 ronden
                 vooruitspelen is mogelijk (na toestemming), achteraf spelen NIET
  Wie leidt het : Roland Kroezen
  Hoe die ik mee: door dit inschrijfformuliertje in te vullen.
  
  Prijzenfonds PK 2014
  Algemeen klassement:	Senioren&Veteranen:	Ratingprijs <1800: Ratingprijs <1600:
  1) € 350		1) € 100		1) € 50	  1) € 50
  2) € 200		2) € 75		2) € 25	  2) € 25
  3) € 150		3) € 50	
  4) € 100		4) € 25	
  5) € 50
  
  Geldprijzen zijn niet cumulatief; de hoogste wordt uitgekeerd, de andere schuift door.
  Bij gelijk eindigen worden de prijzen gedeeld, maar de kleinste eenheid is € 25, resterende spelers vallen af, op volgorde van WP, SB, W-We.
  Bij gelijk bovenaan eindigen in het Algemeen klassement volgt een barrage.
  Bij gelijk bovenaan eindigen in het Senioren- en Veteranenklasement beslist onderling resultaat, daarna WP, dan SB.
  Deelnemerslijst (met clubinfo)
  
  Naam			Club		KNSB	Cat.	Bye
  
  Erik Hoeksema		Groningen	2354	S
  Jasper Geurink		Unitas		2321
  Jan Baljé		Unitas		2204		5
  Adrian Clemens		Unitas		2159
  Bert van der Marel	SISSA		2143	S
  
  Geon Knol		SISSA		2093
  Bruno Jelic		DTK		2078
  Francois Wehkamp	Staunton	2077
  Edwin Zuiderweg		Groningen	2048
  Yeb Blom		Staunton	2045	S
  
  Elmar Hommes		Assen		2008
  Robert de Boer		Unitas		1969
  Govert Pellikaan	Unitas		1966
  Nico Bleeker 		-		1915	S
  David Knight		-		1854
  
  Egbert Huizinga		Unitas		1837
  Harry Wubs		Middelstum	1810	V
  Maarten Roorda		SISSA		1785		1
  Henk Pompstra		Groningen	1782	S	2
  Nico Karsdop		Groningen	1766
  
  Raymon Oord		Van der Linde	1775
  Nico Karsdorp		Groningen	1766	S
  Jonas Hilwerda		Staunton	1754
  Jaap Ham		-		1741	V
  Henk Seijen		Staunton	1739	V
  
  Willem Sipkema		SISSA		1732
  Stef van Kesteren	Haren		1729	S
  Jaap van der Graaf	Staunton	1650	S	3
  Ernst Jan Kleter	SISSA		1631	
  Boudewijn Hoogeboom	Lewenborg	1586	S
  
  Michiel Meeuwsen	Staunton	1565
  Carla Graafland		Haren		1559	SD
  Jan Schut		Lewenborg	1547	V
  Wiert Vos		Staunton	1535	V
  Leon Steijvers		Eelde/Patersw.	1527	S
  
  Ton Bontsema		Haren		1495	S
  Jan Oord		Van der Linde	1448	S
  Paul Zilverberg		Groningen	1439	V
  Wim Krijnen		Groningen	1417	V
  Sake Jan de Boer	-		1314	S
  Jan van den Berg	Middelstum	1218	V
  Chiel van Huissteden	SISSA		1102
  Henk Luijmes		Unitas		 992	S
  
  43 deelnemers


  NOSBO PK 2013