Machteld van Foreest Nederlands kampioen categorie E-meisjes
(rK/fvH)

Zojuist (zaterdag 16u30) is Machteld van Foreest Nederlands jeugdkampioen categorie E (t/m 10 jaar) geworden. De pas 6-jarige Machteld, die door velen gezien wordt als minstens net zo talentvol als haar oudere broers, won de barrage van Janne Allaart, waar Machteld in de achtste reguliere ronde van verloren had zodat beiden met 6½ uit 9 bovenaan geëindigd waren.
Mieke Nissen eindigde op 3 uit 9.
Bij de categorie Algemeen (hetgeen bijna altijd overeen komt met 'jongens') scoorden de NOSBO-spelers zoals verwacht minder hoge ogen. Tristan van Foreest en Hugo Timmer werden gedeeld 33e met 3½ uit 9, terwijl de pas 7-jarige Loek van der Hagen en Nanne van Foreest gedeeld 41e werden.

Kijk voor alle overige informatie, partijen en foto's op de toernooisite.

Verslagen clubsites: Paardensprong | Ten Boer | Haren (met filmpjes van de barrage!)


2.
Halverwege het toernooi is bij de meisjes Machteld van Foreest alleen koploper. Tot nu toe stond de jongste telg van deze talentvolle schaakfamilie nog maar 1 remise af. Mieke Nissen kwam nog niet verder dan één overwinning. Morgen zijn er nog 4 rondes.
Zoals al verwacht speelt de jongensafvaardiging dit jaar geen grote rol in de open titelstrijd. Hugo Timmer heeft 2 punten, net als Tristan van Foreest. NOSBO-kampioen Loek van der Hagen staat op 1 en Nanne van Foreest sluit de lijst. Maar zoals eerder geschreven, deze jongens mogen nog vaker aan dit kampioenschap deelnemen en doen dit jaar dus al veel ervaring op.
1.
Of het toernooi weer net zo succesvol wordt als het afgelopen jaar? Dat kan theoretisch, maar in de praktijk zal het niet zo gaan lopen. Het is nu half tien 's ochtends en over een uurtje begint de 2014 uitgave van het NK voor E spelers.
Waarom het niet zo'n succes zal worden als vorig jaar, wordt wel duidelijk als we nog even naar de eindstand van toen kijken. Het hele podium bestond toen namelijk uit NOSBO spelers. Eelke de Boer werd Nederlands kampioen, na een barrage tegen Tycho Bruggink. En derde werd Jonas Hilwerda. Maar deze heertjes zijn intussen D speler geworden.
Dit jaar wel talentvolle spelers uit de NOSBO in het open kampioenschap, maar ook nog jong, zo kunnen enkelen nog wel minstens een keer vaker deelnemen. 23ste Geplaatst is Tristan van Foreest. Enigszins verrassend haalde hij niet de NOSBO titel in deze categorie, die ging naar de één jaar jongere Loek van der Hagen (32 op rating). Ook de jongste mannelijke telg van de Van Foreesten vrolijkt het deelnemersveld in Waalwijk nog op. Nanne, toch al snel 3 jaar jonger dan de gemiddelde deelnemer is 39ste geplaatst in het veld, twee plaatsen hoger vinden we Hugo Timmer terug.
Hoe anders is dat voor zijn tweelingzusje Machteld, die met haar nog geen 7 jaar, toch de trotse nummer 1 op de plaatsingslijst is bij de meisjes tot 10 jaar(!). De NOSBO titel in deze categorie heeft ze in elk geval al binnen. Dertiende op de plaatsingslijst bij de meiden is Mieke Nissen uit Ten Boer, die nog even moest wachten op een vrijplaats, maar die uiteindelijk wel kreeg.