Jonas Hilwerda Open Nederlands Jeugdkampioen Rapidschaak
(fvH)

Afgelopen zaterdag (16 november) trok een groot aantal Nederlands jeugdschakers naar de TU Eindhoven om deel te nemen aan het Open Nederlands Jeugdkampioenschap Rapidschaak. Dit is al jaren een van de grootste jeugdschaaktoernooien van ons land, hoewel ook hier een lichte terugloop merkbaar is.
Waar in ieder geval wel opvalt is de enorme achteruitgang in het aantal deelnemers afkomstig uit het NOSBO-gebied. Waren dat er de afgelopen jaren steevast zo'n 15 tot 20 (treincoupé's vol), dit jaar zie ik er opeens nog maar zeven. En dat kan toch echt niet alleen verklaard worden door de concurrentie van de Grand Prix Emmen en de Sinterklaasintocht.
Bij het afgelopen ONJK in Borne was de NOSBO-opkomst ook al zo onthutsend laag (9 van de 253 deelnemers). Is hier sprake van een trend?

Maar van dat zevental keerden er wel drie met een nationale titel op zak terug naar het hoge noorden: Jonas Hilwerda (Staunton) won de categorie 'geboortejaar 2003' (kijk hier hoe dat getalsmatig in zijn werk ging); Jonas prolongeerde daarmee zijn titel van vorig jaar. In dezelfde groep maakte Tycho Bruggink (Assen) het NOSBO-succes compleet met een ongedeeld 3e plaats.
Lisanne Waardenburg (Het Kasteel) werd Meisjeskampioen in het geboortejaar 1998 (categorie 1998+1999), terwijl haar zus Feline (idem) hetzelfde deed bij categorie 2000.
Ook Melchior Hillenkamp (Staunton) behaalde een mooi resultaat: een gedeeld 3e plaats in het geboortejaar 1999.
Verder deden mee Vincent Richtering Blenken Raaijen (Assen, 15e in categorie 2001) en Marlinde Waardenburg (Kasteel, 18e in categorie 2002).

Kijk op de toernooisite voor alle overige informatie en inmiddels ook veel mooie foto's. U kunt ook een aantal partijen van de liveborden naspelen.
In de Coevorden-huis-aan-huis.nl worden de zusjes Waardenburg uitgebreid in het zonnetje gezet.
Het verslag op de Stauntonsite is inmiddels ook verschenen.

     
Jonas, Lisanne (met Maaike Keetman) en Feline (foto's Ad Bruijns)


(foto Frans Peeters)


ONJK Rapid 2012