NOSBO-jeugdspelers winnen ook GP's over de provinciegrenzen
(fvH)

Afgelopen zaterdag (13 april) was er geen Grand Prix-toernooi in het NOSBO-gebied. Er zijn er tenslotte maar 12, dus het kan niet iedere week feest zijn.
Dat belette een flink aantal NOSBO-spelers echter geenszins om toch aan een GP mee te doen. En niet zonder succes: twee ervan keerden ook nog met de hoofdprijs terug naar onze provincie.

Martijn van Nimwegen (Paardensprong) zorgde voor een Groningse zege in de GP Jan Soeten in Heerenveen, terwijl een kleine 100 kilometer zuid-oostwaarts Ruben Bourgonjen (Unitas) hetzelfde deed in de GP Hardenberg.

 • GP Jan Soeten (Friesland): Verslag, eindstanden en heel veel foto's (Peter Koning) | Verslag Paardensprong
 • GP Hardenberg (Overijssel): Verslag en eindstanden | Verslag Ten Boer

  Voor kinderen die deze beide Grand Prix-toernooien net iets te ver weg vonden was er nog het NOSBO-jeugdsnelschaakkampioenschap, in Groningen. Hieraan namen 14 jeugdspelers deel. Een tegenvallend aantal: in 2012 waren dat er 25 en in 2010 22. MIsschien dat de concurrentie van de GP's in Heerenveen en Hardenberg hier toch een rol heeft gespeeld (fvH).

  Aanstaande zaterdag bouwt het GP-circus zijn tenten weer op in onze eigen provincie: de GP Unitas (stad Groningen) barst dan los.


  De slag bij Heerenveen (bron: www.fcgroningen.nl)


  De slag bij Hardenberg (bron: Oudheidkamer Hardenberg, www.regiocanons.nl)

  En voor wie dacht dat de onze zuiderburen de Drenthen tussen deze provinciale botsingen mooi buiten schot blijven - daar is ook flink wat afgeslacht:


  De slag bij Ane (1227 na Christus, bron: www.regiocanons.nl - zie ook Gerucht)