De Kloostertuin net niet door naar finale NK Basisscholen
fvH

Afgelopen zaterdag (1 juni) werden in Leiderdorp de halve finales gespeeld van het Nederlands kampioenschap schaken voor het basisonderwijs.
Na het succesvolle optreden van twee weken eerder mocht de laatst overgebleven NOSBO-vertegenwoordiger, De Kloostertuin uit Assen, opnieuw de verre reis naar Leiderdorp ondernemen. Deze keer echter lukte het net niet om de volgende ronde te bereiken. In elk van de drie groepen van zes was dit voor de eerste twee scholen weggelegd; de Kloostertuin werd... derde.
Na een 4-0 nederlaag in de eerste ronde tegen de latere groepswinnaar, een gelijkspel en twee overwinningen stonden de Assenaren gedeeld 2e en zou de onderlinge confrontatie met de nummer twee de beslissing brengen. Het mocht niet zo zijn, deze wedstrijd ging met het kleinst mogelijk verschil verloren.
Toch mag het Asser team trots zijn, want het behalen van de halve finale is een prestatie op zich: volgens een door Ronald van Nimwegen ontwikkelde telling is de Kloostertuin in totaal 9e van Nederland geworden.

Halve finale I

Nr Bond  School		Rat. Mp Bp 1 2 3 4 5 6
1. OSBO 1 Eben Haezerschool	 940 9 15  x 3 4 2 3 3 
2. RSB 1 RSV Noord		1022 7 12½ 1 x 2½ 3 2 4 
3. NOSBO2 De Kloostertuin	 928 5 9  0 1½ x 2 2½ 3 
4. HSB 1 Montessori Waalsdorp	 953 4 8½ 2 1 2 x 1 2½ 
5. SGS 4 OBS Tuindorp		1102 3 8½ 1 2 1½ 3 x 1 
6. SBO 1 De Wingerd		 757 2 6½ 1 0 1 1½ 3 x
De Kloostertuin bestond in de halve finale uit Thijmen Bourgonjen, Abedin Heij, Jiske de Vries en Timo Hakvoort. Helaas was kopman Thijmen, net hersteld van een neusoperatie, vandaag niet in topvorm en zijn vijf hoger gerate tegenstanders bezorgden hem dan ook een zware maar leerzame dag. Timo Hakvoort ging het beter af: hij werd met 3½ uit 5 teamtopscorer.

Verslag website Schaakclub Assen | Verslag website SC de Paardensprong | Toernooisite


Een deel van het viertal van de Kloostertuin (Abedin Heij en Thijmen Bourgonjen, in het midden) bereidt zch voor op het echte schaak (foto Koos Stolk, KNSB)


De Kloostertuin uit Assen door naar halve finale NK basisscholen

Afgelopen zaterdag (18 mei) werden in Leiderdorp de kwartfinales gespeeld van het Nederlands kampioenschap voor het basisonderwijs.
De NOSBO mocht dit jaar drie scholen afvaardigen: NOSBO-kampioen de Veldkei uit Assen, de nummer twee De Kloostertuin (ook Assen) en de nummer drie, de Groninger Schoolvereniging (tevens de trotse winnaar van het Basisscholenkampioenschap Stad Groningen begin dit jaar). Op de NOSBO BSK-pagina kunt u nog terugzien hoe die voorrondes allemaal verliepen.

In tegenstelling tot vorige jaren, toen de meeste NOSBO-scholen de kwartfinale succesvol doorkwamen - Dom Helder Camara werd in 2011 uiteindelijk 3e van Nederland - lukte het dit jaar maar een van de drie om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

De Kloostertuin (foto rechts) won in Groep B vier van de vijf wedstrijden en werd daarmee keurig tweede. Het team bestond uit Abedin Heij, Jiske de Vries (beiden 4 uit 5), Timo Hakvoort (3½), Quinn Mallory Stowers (3 uit 3) en Robin Hobbel.

De Veldkei redde het niet in Groep D: twee gewonnen wedstrijden en een gelijkspel resulteerden in een vierde plaats in de poule van zes, waarvan de eerste drie doorgaan. Benide Bolumba was de topscorer van dit team met 4 uit 5.

GSV won in Groep E slecht één wedstrijd en eindigde als vijfde. Thijmen nawijn was nog het best op dreef en werd topscorer (4 uit 5).

Op de website van Schaakclub Assen staat natuurlijk een uitgebreid verslag.
Daarnaast zijn er de landelijke websites: de KNSB heeft een uitgebreide maar nog steeds onoverzichtelijke Schoolschaakpagina (om de uitslagen te vinden moet je bijvoorbeeld weten dat die in het submenu onder BO III hangen), en natuurlijk is ook op Schoolschaaksite.nl ook het nodige over het landelijke Basisscholenkampioenschap te vinden.

Op 1 juni gaat het feest verder, weer in Leiderdorp.