KNSB-beker 2014/2015 Poule A (Noord)
Finale (17 april): "SISSA na nederlaag in competitie ook in Noordelijke finale KNSB-beker niet opgewassen tegen Groninger Combinatie"

SISSA			2350 - Groninger Combinatie 2400 1-3	Alle overige resultaten
Foreest van,J.(Jorden) 2499 - Ernst,S.(Sipke)	   2533 0-1
Foreest van,L.(Lucas)  2319 - Geurink,J.(Jasper)  2313 ½-½
Maatman,N.M.(Nick)	2263 - Werle,J.(Jan)	   2506 0-1
Hummel,E.D.J.(Erik-Jan) 2337 - Schippers,M.(Maurice) 2220 ½-½
 • Verslagje GC

 • SISSA-forum (Erik-Jan Hummel):
  "Na de pannenkoeken moesten Jorden en ik nog 'even' materiaal ophalen in Atlantis (de wedstrijd werd gespeeld in het riante Hotels.nl-kantoor aan de Grote Markt - red). Dat bleek achter slot en grendel te zitten, en Lydia kwam met sleutels, waarvan eentje paste maar niet draaide. Toen maar sjorren aan het deurtje, bellen, een schroevendraaier zoeken in de gereedschapskist, bellen, dan er achter komen dat de kruiskopschroevendraaiers achter de bar liggen, bellen, wat schroeven loshalen van het slot, er achter komen dat sommige schroeven er al jaren in zitten, aangemoedigd door bridgers geweld mogen gebruiken, een hamer aangereikt krijgen en rammen.
  Daardoor begon ik wat opgefokt aan de wedstrijd; ik voelde me mannelijk. Gelukkig had Vindicat een feestje met dansmuziek, werd ik relaxed en dacht ik aan onze dagen in de Walrus.
  Jorden speelt een tamme opening en bokt een stuk weg. Met 1-0 achter moeten Lucas en ik aan bak, want hoewel het voor mij onduidelijk is bij Nick, heeft hij een probleem: "ik speel tegen Jan Werle". Dat 'aan de bak' gaat Lucas goed af: hij speelt zelfverzekerd en zegt tegen me dat ik er maar van uit moet gaan dat hij wint. Bij mij gaat het wat stroef, misschien ga ik te ver met het vermijden van remisevarianten en moet oppassen om niet in een slecht eindspel te komen. Nick rommelt ondertussen door en het eindspel ziet er niet eens heel verkeerd uit. Dan offert Nick een stuk, wat er optisch leuk uit ziet, maar Werle rekent het vrij simpel naar winst: 2-0 achter.
  Zelf sta ik steeds een pion achter voor wat activiteit. Zo kunnen zijn koning en paard niet bewegen en moet de toren op de tweede rij blijven. Maurice kan echter vaak zijn paard voor twee pionnen geven en dan T3pi tegen TL krijgen. Doorpielen maar. Lucas speelt als een koning, knuppelt Geurink weg, offert een dame, en krijgt er voor: een toren, paard en drie pionnen. De buit lijkt bijna binnen en dan heeft Geurink een gemene pattruc. Maurice offert eerst zijn paard voor twee pionnen, raakt twee pionnen kwijt, offert zijn toren tegen een loper, maar dan is zelfs pion tegen toren remise. Ik ga door tot kale koningen: 3-1 verloren.
  In de competitie verloren van GUC, en in de beker. Onze babbeltjes moeten maar even de ijskast in tot vlak voor de volgende confrontatie."

  GUC won qua schaken met 3-1, maar verloor qua supporters met 20-2. Geen wonder ook: zowel datum als locatie waren zorgvuldig geheim gehouden.

  Groninger Combinatie heeft zich hiermee samen met HMC Calder, Paul Keres en Kennemer Combinatie geplaatst voor de landelijke finaledag van de KNSB-beker, donderdag 14 mei in Haren (Gn). De organisatie hiervan is dit jaar toegewezen aan Schaakclub Haren, mede ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum aldaar. Deze dag is alleen toegankelijk met georganiseerd busvervoer, de bussen vertrekken om 10.00 uur van de Grote Markt. Nadere info over wat er deze dag allemaal te beleven valt volgt binnenkort - houd www.schaakclubharen.nl in de gaten.

  Foto's Harry Gielen