KNSB-bekerseizoen duurt één ronde te lang voor Groninger Combinatie
(fvH)

Groninger Combinatie is er net niet in geslaagd de KNSB-beker te winnen. Waar FC Groningen 11 dagen eerder in een andere tak van sport het goede voorbeeld had gegeven trok het Groninger viertal op Hemelvaartsdag vol goede moed en op redelijke oorlogsterkte naar Haren. Met twee grootmeesters (Jan Werle en Daan Brandenburg - Sipke Ernst en Sergei Tiviakov waren wegens buitenlandse verplichtingen niet inzetbaar), bekertijger Jasper Geurink en playing captain / runner up Maurice Schippers zou het karwei geklaard moeten kunnen worden.
In de halve finale lootte GC het vooraf gevreesde Kennemer Combinatie. Dat was echter niet op volle sterkte. Het werd een gelijkwaardige wedstrijd die na zenuwslopende taferelen in zowel de slotfase van de reguliere match (2-2) als in de snelschaakbarrage in een nipte overwinning voor de goede Combinatie eindigde.
Ondertussen had HMC Calder met stuk minder moeite Paul Keres opzij gezet, zodat in de finale na de lunch de twee Meesterklasseclubs tegenover elkaar plaatsnamen. Om een lang verhaal kort te houden: Groninger Combinatie kwam er niet meer aan te pas. Jan Werle stond tegen IM Twan Burg al snel vergeefs te keepen op de onderste rij, Daan bereikte met wit zo goed als niets tegen collega-GM Dambacher en Jasper, die in een KID in grote problemen kwam na 23...e4, alom afgekeurd door IM Brenninkmeier, vocht zich briljant terug en miste een zet voor het einde een remise, terwijl tegenstander Jeroen Bosch nog 25 seconden op de klok had. Daarmee was de nederlaag een feit want Maurice wist zijn in het vroege middenspel aan David van Kerkhof ontfutselde pluspion net niet te verzilveren. Een 1-3 nederlaag, de sympathieke Bosschenaren gefeliciteerd en "Groningen", zoals de Groningen Unitas Combinatie in de landelijke media hardnekkig wordt genoemd, net niet 'Europa in'.

De wedstrijdleiding was in de vertrouwde handen van Aart Strik en de techniek idem in die van Koos Stolk. Veel dank tenslotte gaat uit naar SC Haren, dat deze Bekerfinale organiseerde in het kader van zijn 100-jarig jubileum en er een ruim budget voor beschikbaar had. Het commentaar van IM Joris Brenninkmeijer (die GC ook nog had kunnen opstellen) was een groot succes, de door Schaakstad Groningen belangeloos ter beschikking gestelde demonstratieborden kwamen weer eens goed tot hun recht en ook al het overige in het Postillion Hotel was prima in orde.

Groninger Combinatie	2387 - HMC Calder		2424	1-3
GM Jan Werle		2506 - IM Twan Burg		2519	0-1
GM Daan Brandenburg	2509 - GM Martijn Dambacher	2482	½-½
Jasper Geurink		2313 - IM Jeroen Bosch		2369	0-1
Maurice Schippers	2220 - FM David van Kerkhof	2327	½-½
Schaakbond.nl (met alle overige uitslagen en alle partijen | Schaakreporter | Bericht SC Haren | HMC Calder | Foto's Harry Gielen | Foto's René Olthof


De laatste zetten in de finale van de 'final four' (foto René Olthof)


KNSB-beker 2014/2015 Poule A (Noord)

Finale (17 april): "SISSA ook in Noordelijke finale KNSB-beker niet opgewassen tegen Groninger Combinatie"

SISSA			2350 - Groninger Combinatie 2400 1-3	Alle overige resultaten
Foreest van,J.(Jorden) 2499 - Ernst,S.(Sipke)	   2533 0-1
Foreest van,L.(Lucas)  2319 - Geurink,J.(Jasper)  2313 ½-½
Maatman,N.M.(Nick)	2263 - Werle,J.(Jan)	   2506 0-1
Hummel,E.D.J.(Erik-Jan) 2337 - Schippers,M.(Maurice) 2220 ½-½
 • Verslagje GC

 • SISSA-forum (Erik-Jan Hummel):
  "Na de pannenkoeken moesten Jorden en ik nog 'even' materiaal ophalen in Atlantis (de wedstrijd werd gespeeld in het riante Hotels.nl-kantoor aan de Grote Markt - red). Dat bleek achter slot en grendel te zitten, en Lydia kwam met sleutels, waarvan eentje paste maar niet draaide. Toen maar sjorren aan het deurtje, bellen, een schroevendraaier zoeken in de gereedschapskist, bellen, dan er achter komen dat de kruiskopschroevendraaiers achter de bar liggen, bellen, wat schroeven loshalen van het slot, er achter komen dat sommige schroeven er al jaren in zitten, aangemoedigd door bridgers geweld mogen gebruiken, een hamer aangereikt krijgen en rammen.
  Daardoor begon ik wat opgefokt aan de wedstrijd; ik voelde me mannelijk. Gelukkig had Vindicat een feestje met dansmuziek, werd ik relaxed en dacht ik aan onze dagen in de Walrus.
  Jorden speelt een tamme opening en bokt een stuk weg. Met 1-0 achter moeten Lucas en ik aan bak, want hoewel het voor mij onduidelijk is bij Nick, heeft hij een probleem: "ik speel tegen Jan Werle". Dat 'aan de bak' gaat Lucas goed af: hij speelt zelfverzekerd en zegt tegen me dat ik er maar van uit moet gaan dat hij wint. Bij mij gaat het wat stroef, misschien ga ik te ver met het vermijden van remisevarianten en moet oppassen om niet in een slecht eindspel te komen. Nick rommelt ondertussen door en het eindspel ziet er niet eens heel verkeerd uit. Dan offert Nick een stuk, wat er optisch leuk uit ziet, maar Werle rekent het vrij simpel naar winst: 2-0 achter.
  Zelf sta ik steeds een pion achter voor wat activiteit. Zo kunnen zijn koning en paard niet bewegen en moet de toren op de tweede rij blijven. Maurice kan echter vaak zijn paard voor twee pionnen geven en dan T3pi tegen TL krijgen. Doorpielen maar. Lucas speelt als een koning, knuppelt Geurink weg, offert een dame, en krijgt er voor: een toren, paard en drie pionnen. De buit lijkt bijna binnen en dan heeft Geurink een gemene pattruc. Maurice offert eerst zijn paard voor twee pionnen, raakt twee pionnen kwijt, offert zijn toren tegen een loper, maar dan is zelfs pion tegen toren remise. Ik ga door tot kale koningen: 3-1 verloren.
  In de competitie verloren van GUC, en in de beker. Onze babbeltjes moeten maar even de ijskast in tot vlak voor de volgende confrontatie."

  GUC won qua schaken met 3-1, maar verloor qua supporters met 20-2. Geen wonder ook: zowel datum als locatie waren zorgvuldig geheim gehouden.

  Groninger Combinatie heeft zich hiermee samen met HMC Calder, Paul Keres en Kennemer Combinatie geplaatst voor de landelijke finaledag van de KNSB-beker, donderdag 14 mei in Haren (Gn). De organisatie hiervan is dit jaar toegewezen aan Schaakclub Haren, mede ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum aldaar. Deze dag is alleen toegankelijk met georganiseerd busvervoer, de bussen vertrekken om 10.00 uur van de Grote Markt. Nadere info over wat er deze dag allemaal te beleven valt volgt binnenkort - houd www.schaakclubharen.nl in de gaten.

  Foto's Harry Gielen