NOSBO-competitie 2014/2015

Programma en uitslagen Beker ronde 1 | Verslag Schaakreporter

Indeling ronde 2

ma 15 dec DAC		- HSP/Veendam 2
ma 15 dec Roden		- Bedum
di 16 dec Lewenborg	- Haren & Oostermoer
di 16 dec Hoogeveen	- J.H. Kruit
vr 19 dec GC 6		- Van der Linde
vr 19 dec SISSA 3	- Leek
vr 19 dec Assen 2	- ESG
vr 19 dec Het Kasteel	- ESG 2
Lotingsschema Beker 2014/2015

Aanvulling NOSBO-bekerreglement

Bij de herziening van het competitiereglement is een artikel uit het vorige bekerreglement per abuis niet opgenomen in het nieuwe. Het betreft de regel om bij bekerwedstrijden te loten om de kleur aan het eerste bord. De ALV van 17-9-2014 heeft het reglement vastgesteld zonder deze regel. Een attente wedstrijdleider heeft mij op deze fout gewezen. Het bestuur kan deze regel natuurlijk niet zonder mandaat van de ALV alsnog invoeren. Dat zou alleen vrijwillig kunnen.
Ik wil alle team-/wedstrijdleiders daarom verzoeken bij de bekerwedstrijden van deze week samen te overleggen of beide teams er geen bezwaar tegen hebben om toch te loten om de kleur. En graag in een apart mailtje aan de secretaris mij meedelen of er inderdaad geloot is.
Accepteren van loting in deze ronde betekent wel dat dit ook voor de rest van dit bekerseizoen geldt. Instemming betekent dat men speelt met de volgende aanvulling op het competitiereglement:

 • Artikel 54 lid f: 'Nadat de opstellingen bekend zijn wordt geloot welk team wit heeft aan bord 1. De kleur wisselt per bord.' (Dit stond in art. 10 van het oude bekerreglement.)

  Frans van Amerongen, bestuurslid competitiezaken


  Competitiegids 2014/2015 | Speelwekenschema 2014/2015
  Indeling en uitslagen NOSBO-competitie 2014/2015 (alle klassen, ook Viertallen)
  Overzichtsartikelen NOSBO-competitie: Schaakreporter.nl.

  Aan de verenigingsbesturen, nee, aan alle leden van de Noordelijke Schaakbond,

  Uw bestuur heeft er de afgelopen weken weer hard aan getrokken om alles in orde te krijgen voor het nieuwe schaakseizoen.
  Een aantal onderdelen staat nog in de steigers, maar omdat 1 september alweer met rasse schreden nadert, geven wij u vast inzicht in de veranderingen die we al hebben kunnen doorvoeren in de competitie en die we nog ter goedkeuring aan u willen voorleggen in een gewijzigd competitiereglement in de Algemene ledenvergadering van 17 september a.s. We kunnen de schakers in Groningen en Drenthe vier vormen van teamcompetitie aanbieden!

  1. De Nosbo-competitie: de onderste treden van de trap naar de Meesterklasse en het Kampioenschap van Nederland. Het wordt vast weer een spannende strijd om de bovenste van die onderste treden: het kampioenschap van de Nosbo, waarover tien teams in de Promotieklasse de strijd aangaan.
  Verder twee eerste klassen van acht teams en een aantal regionale parallelgroepen in de tweede klasse, waarvoor net als vorig jaar vrije inschrijving geldt.

  2. De Nosbo-bekercompetitie: de bekende knock-out competitie voor viertallen. Toegankelijk voor een viertal uit ieder team dat deelneemt aan de Nosbocompetitie. Ook kan 1 team deelnemen namens een Nosbovereniging die uitsluitend in de viertallencompetitie uitkomt.

  3. Nieuw en toch al bekend: de Nosbo Viertallencompetitie.
  Het afgelopen seizoen feitelijk al geïntroduceerd, maar het bleef nog erg lijken op de oude derde klasse waar gespeeld werd om een plaats in de tweede klasse. Die promotie naar de tweede klasse is niet meer nodig, wie wil schrijve zich daarvoor in.
  De Viertallencompetitie is een evenement naast de 'reguliere' Nosbocompetitie. Niet alleen voor clubs die geen zestal of achttal meer op de been kunnen brengen, of voor de overblijvenden als bij een grotere club de 'reguliere' competitieteams zijn gevuld, maar ook voor liefhebbers die naast hun kampioenschapswedstrijden eens een avondje op pad gaan om 'gewoon' een potje te spelen bij een andere club. En ook voor spelers die tevoren al weten dat ze hun competitieteam zouden benadelen omdat ze meerdere speelronden zouden moeten missen; als ze er maar meer dan vier beschikbaar hebben, kan er altijd wel een viertal opgesteld worden.
  Nog een voordeel: met in totaal 3 uur speeltijd is iedereen weer voor twaalf uur thuis.
  Het bestuur roept alle verenigingen op om minstens een team in te schrijven, alleen zo kunnen we deze competitie voor alle leden aantrekkeljk maken.
  Tip: geef een team met meer dan 4 spelers op: dan kunnen teamleden ervoor kiezen af en toe een wedstrijd over te slaan.

  4. Ten slotte, nog een viertallencompetitie, met name aanbevolen aan clubs uit het zuiden van onze regio, nl die van de Schaakbond Overijssel. Bij de SBO bestaat deze vorm van vrije competitie al langer en met duidelijk succes: in het afgelopen seizoen deden maar liefst 47 teams mee in 9 poules. Wat ook al langere tijd mogelijk is, is dat viertallen van verenigingen uit naburige regionale bonden zich ook kunnen inschrijven. Tot nu toe bleef dit beperkt tot een paar Osbo-teams, maar voor schakers uit bijv. Hoogeveen en Coevorden kan het aantrekkelijk zijn om met een viertal 'over de grens' mee te doen. Zo kom je nog eens andere gezichten tegen.

  Het bestuur


  De NOSBO-competitie 2012/2013 is gearchiveerd. Die van het afgelopen seizoen, 2013/2014, is in verband met de op handen zijnde overgang naar de nieuwe NOSBO-site niet meer op de gebruikelijke wijze gearchiveerd, maar alle resultaten en relevante documenten zijn via de volgende links nog te benaderen.

  Resultaten NOSBO-competitie 2013/2014 : Winstand (alles) | Promotieklasse | 1A | 1B | 2A | 2B | 3 | Beker
  Competitiekalender 2013/2014 | Speelwekenschema 2013/2014 | Competitiegids NOSBO | Competitiegids KNSB.


 •