• Indeling en programma Promotieklasse 2013/2014
 • Indeling en programma Eerste klasse A 2013/2014
 • Indeling en programma Eerste klasse B 2013/2014
  Wijziging opzet competitie 2013/2014
  Inschrijfformulier NOSBO-competitie 2013-2014
  (Promotieklasse en Eerste klasse: inzenden vr 1 september 2013; Tweede en Derde klasse: inzenden vr 16 september 2013)
  Inschrijfformulier NOSBO-bekercompetitie 2013-2014 (inzenden vr 19 september a.s.)
  Spelersopgaveformulier NOSBO-competitie 2013-2014 (inzenden: uiterlijk een week voor aanvang van de competitie in de betreffende klasse)
  Topscorers 2012/2013
  Speelweken NOSBO-competitie 2013/2014 | Competitiekalender 2013 (nog niet bijgewerkt)
  Competitiegids 2012/2013 (nog niet beschikbaar)
  NOSBO-competitie 2011/2012
  Competitieleider: Bart Romijn (bartromijn90@hotmail.nl, 06-23119618)

  De indeling van de NOSBO-competitie 2012/2013 is gepubliceerd: klik op [Uitslagen en Standen] of op een van de Klassen in het menu hierboven (de 'platte pagina's').
  Hierin vindt u soms ook uitslagen die nog niet in de Winstanduitvoer verwerkt zijn, n - het voornemen is om dat dit seizoen te gaan bijhouden - links naar verslagen op clubsites. Het wordt zeer op prijs gesteld als u een link naar uw avonturen in de NOSBO-competitie even mailt naar de webmaster.
  De opstellingen (basisteams) kunt u, behalve in de platte pagina's, ook als Winstanduitvoer bekijken: zie HIER. Hier vindt u ook de speelschema's, compact weergegeven per team.

  Overzicht gezamenlijke slotronden 2013

 • Promotieklasse: dinsdag 23 april bij SC Groningen (Iederz, Peizerweg 128, 9724 AN Groningen, 050-5294289)
 • Eerste Klasse A: vrijdag 26 april bij SC Veendam (Wijkcentrum Dukdalf, De Reede 1, 9642 MA Veendam, 0598-620531)
 • Eerste Klasse B: hier is geen gezamenlijke slotronde, het saldo thuis/uitwedstrijden zou dan teveel verschillen
 • Tweede Klasse A: maandag 8 april bij Staunton (De Helpen, Groenesteinlaan 16, 9722 BX Groningen, 050-5290189)
 • Tweede Klasse B: dinsdag 16 april bij SC Veendam (Wijkcentrum Dukdalf, De Reede 1, 9642 MA Veendam, 0598-620531)
 • Tweede Klasse C: dinsdag 16 april bij SC Hoogeveen (Salawaku, Zuidwoldigerweg 7, 7908 AC Hoogeveen, 0528-264898)
  In de Derde klasse zijn geen gezamenlijke slotrondes.

  Winstand-spelersopgavemodule gesloten
  Het is niet meer mogelijk om de spelers van teams in de NOSBO-competitie via Winstand door te geven. Clubs die nog opgaves moeten doen (dit betreft met name de Derde klasse) kunnen deze per email indienen bij de competitieleider.


  Werkwijze doorgeven competitie-uitslagen

  Sinds begin 2012 gaat het doorgeven van gedetailleerde competitie-uitslagen iets anders in zijn werk dan voorheen.
  U klikt op de link in het menu hierboven [UITSLAGENSERVER] en vult vervolgens een digitaal wedstrijdformulier in in een programma waarin de namen en bondsnummers van alle spelers al bekend zijn. (Dit is een vergelijkbaar programma met het programma dat gebruikt voor voor de KNSB-competitie.)
  Deze nieuwe methode heeft tenminste drie voordelen:
  - de gebruiker hoeft geen namen en nummers meer in te typen;
  - de ingevoerde uitslagen zijn op de uitslagenserver direct zichtbaar, ook voor andere gebuikers;
  - de competitieleider c.q. webmaster kan de output automatisch in het competitieprogramma inlezen.

  De werking is eenvoudig:

 • kies klasse, rondenummer en wedstrijd;
 • plaats de spelers aan de borden;
 • plaats de borduitslagen;
 • plaats uw naam en emailadres;
 • verzend het formulier.
  U kunt de spelers selecteren uit de opstelling; in geval van invallers kunt u met de knop rechtsonder alle geregistreerde spelers van een vereniging vinden. Indien de speler die u zoekt daar ontbreekt kunt u een nieuwe speler invoeren.
  Op elke pagina van het webformulier staat een knopje "Help", maar hiervan gebruik!

  Alleen als het doorgeven van uitslagen om wat voor reden dan ook niet lukt kunt u gebruik maken van het 'oude' formulier (onder Algemeen). De link naar de uitslagenserver vindt u hier, en in het competitiemenu, hierboven.

  De NOSBO-competitieuitslagenserver is alleen te bereiken tijdens de weken dat er NOSBO-competitiewedstrijden worden gespeeld.


  Richtlijnen van de competitieleider

  Bart Romijn

  Opmerkingen en mededelingen:

 • De teamleider van het thuisspelende team is verplicht de volledige uitslag binnen 24 uur na de wedstrijd via de Uitslagenserver aan de NOSBO bekend te maken (artikel 27 van het Competitiereglement).
 • Minimaal na elke speelweek staan de uitslagen en standen op de NOSBO-website.
 • Het is een goede gewoonte om met de bezoekende teamleider ruim van te voren contact te hebben. U kunt dan een eventueel verschuiven van het aanvangstijdstip doorspreken of een routebeschrijving geven.
 • Het FIDE reglement zegt dat mobiele telefoons niet meegenomen mogen worden naar de speelzaal, tenzij de arbiter dit toestaat. De NOSBO verleent voor wedstrijden van de competitie dispensatie voor het bij zich hebben van mobiele telefoons. Het spreekt voor zich dat de wedstrijdleider voorafgaand aan de wedstrijd meldt dat de telefoons uit moeten staan.
 • Het FIDE reglement zegt dat spelers op het aanvangstijdstip van de wedstrijd achter het bord moeten zitten. De NOSBO houdt vast aan de regeling dat een speler tot 60 minuten na het officile aanvangtijdstip van de wedstrijd nog plaats mag nemen achter het bord. Pas nadat deze 60 minuten zijn verstreken wordt de partij verloren verklaard voor de niet aanwezige speler(s). Het aanvangstijdstip is het tijdstip zoals vermeld bij de thuisclub in de Competitiegids. Afwijkingen hierop zijn mogelijk in het geval van een slotronde, of na onderling overleg tussen de teamleiders.

  De FIDE regels en de uitwerking daarvan op de competities

  Voor de promotie-, eerste en tweede klasse geldt het volgende speeltempo per persoon: 40 zetten in 1 uur en 3 kwartier, vervolgens 15 minuten extra tijd voor het beindigen van de partij.
  De klok wordt na het vallen van n der vlaggen voor beide spelers verzet. Daarna treedt artikel 10 van de FIDE regels in werking. Tijdens deze laatste fase verliezen onreglementaire zetten niet, wel krijgt de correct spelende er tijd bij.
  In deze fase (als er minder dan 2 minuten over is op de klok) mag een speler remise claimen indien hij/zij er van overtuigd is dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen. De arbiter kan dan twee dingen doen: de partij remise verklaren of zijn beslissing uitstellen. De arbiter kent de claim toe als: de tegenstander een beetje heen en weer schuift (doelloos schaakt) en als degene die claimt een groot materieel voordeel heeft, en het duidelijk is dat de tegenstander geen mogelijkheid heeft dat snel recht te trekken. Het is niet goed een theoretische remisestelling op grond van de theorie remise te geven. De factor tijd mag invloed hebben op het resultaat.

  Voor de derde klasse en de beker geldt het volgende speeltempo per persoon: 2 uur voor het beindigen van de partij. In het geval van een gelijkspel wordt er in de beker gevluggerd met verwisselde kleuren ten opzichte van de gewone partijen. Zie het Bekerreglement in het geval dat het snelschaken ook gelijk eindigt. Partijen van jeugdteams kunnen in enkele gevallen een aangepast speeltempo hebben, zie hiervoor het Competitiereglement.

  Competitie-archief nu ook beschikbaar in WinStand

  Met veel dank aan Jan Schut, die zowel de programmatuur schreef als een deel van de content (vooral van de jaren 1994-1997) achterhaalde, zijn alle gegevens van de NOSBO-competitie en -beker vanaf 1994 nu ook raadpleegbaar als Winstand-webuitvoer.
  Het archief is benaderbaar via het hoofdmenu, of via deze link.
  Voorlopig zullen we nog even beide versies van het Competitiearchief naast elkaar laten bestaan.


  De NOSBO-competitie 2010/2011 is gearchiveerd.

 •  
  (webmaster).