Competitiegids 2010/2011


Indeling en concept-speelschema Promotieklasse, concept-indeling Eerste en Tweede klassen 2011/2012

TeamAanmeldingformulier NOSBO-competitie 2011/2012 (inzenden vr 13 september a.s.)

TeamOpstellingenformulier NOSBO-competitie 2011/2012 (inzenden vr 23 september a.s.)

TeamAanmeldingsformulier NOSBO-bekercompetitie 2011/2012 (inzenden vr 13 september a.s.)


Alle competitie-resultaten zijn nu ook beschikbaar in WinStand (klik in het menu hierboven op het laatste item).

Richtlijnen van de competitieleider

Opmerkingen en mededelingen:

 • Artikel 27 van het competitiereglement vraagt de wedstrijdleider binnen 24 uur na de wedstrijd het on-line wedstrijdformulier op de NOSBO website in te vullen en te verzenden.
 • Na elke speelweek staan de uitslagen en standen op de NOSBO-homepage.
 • Het is een goede gewoonte om met de bezoekende teamleider ruim van te voren contact te hebben. U kunt dan een eventueel verschuiven van het aanvangstijdstip doorspreken of een routebeschrijving geven.
 • Het FIDE reglement zegt dat mobiele telefoons niet meegenomen mogen worden naar de speelzaal, tenzij de arbiter dit toestaat. De NOSBO verleent voor wedstrijden van de competitie dispensatie voor het bij zich hebben van mobiele telefoons. Het spreekt voor zich dat de wedstrijdleider voorafgaand aan de wedstrijd meldt dat de telefoons uit moeten staan.
 • Het FIDE reglement zegt dat spelers op het aanvangstijdstip van de wedstrijd achter het bord moeten zitten. De NOSBO houdt vast aan de regeling dat een speler tot 60 minuten na aanvang van de wedstrijd plaats mag nemen achter het bord. Pas nadat deze 60 minuten zijn verstreken wordt de partij verloren verklaard voor de niet aanwezige speler(s). Het aanvangstijdstip is het tijdstip zoals vermeld bij de thuisclub in de competitiegids. Afwijkingen hierop zijn mogelijk in het geval van een slotronde, of na onderling overleg van de teamleiders.

  De teamleider van het thuis spelende team is verplicht de uitslag binnen 24 uur na de wedstrijd met een on-line wedstrijdformulier op te sturen.

  Het is een goede gewoonte om met de bezoekende teamleider ruim van te voren contact te hebben, middels telefoon of e-mail. U kunt dan een eventueel verschuiven van het aanvangstijdstip doorspreken of een routebeschrijving geven.

  De FIDE regels en de uitwerking daarvan op de competities

  Voor de promotie-, eerste en tweede klasse geldt het volgende speeltempo per persoon: 40 zetten in 1 uur en 3 kwartier, vervolgens 15 minuten extra tijd voor het beindigen van de partij.
  De klok wordt na het vallen van n der vlaggen voor beide spelers verzet. Daarna treedt artikel 10 van de FIDE regels in werking. Tijdens deze laatste fase verliezen onreglementaire zetten niet, wel krijgt de correct spelende er tijd bij.
  In deze fase (als er minder dan 2 minuten over is op de klok) mag een speler remise claimen indien hij/zij er van overtuigd is dat de tegenstander geen poging doet de partij op een normale manier te winnen, of dat het niet mogelijk is om op een normale manier te winnen. De arbiter kan dan twee dingen doen: de partij remise verklaren of zijn beslissing uitstellen. De arbiter kent de claim toe als: de tegenstander een beetje heen en weer schuift (doelloos schaakt) en als degene die claimt een groot materieel voordeel heeft, en het duidelijk is dat de tegenstander geen mogelijkheid heeft dat snel recht te trekken. Het is niet goed een theoretische remisestelling op grond van de theorie remise te geven. De factor tijd mag invloed hebben op het resultaat.

  Voor de derde klasse en de beker geldt het volgende speeltempo per persoon: 2 uur voor het beindigen van de partij. In het geval van een gelijkspel wordt er in de beker gevluggerd met verwisselde kleuren ten opzichte van de gewone partijen. Zie het Bekerreglement in het geval dat het snelschaken ook gelijk eindigt. Partijen van jeugdteams kunnen in enkele gevallen een aangepast speeltempo hebben, zie hiervoor het Competitiereglement.

  Competitie-archief nu ook beschikbaar in WinStand
  Met veel dank aan Jan Schut, die zowel de programmatuur schreef als een deel van de content (vooral van de jaren 1994-1997) achterhaalde, zijn alle gegevens van de NOSBO-competitie en -beker vanaf 1994 nu ook raadpleegbaar als Winstand-webuitvoer.
  Het archief is benaderbaar via het hoofdmenu, of via deze link.
  Voorlopig zullen we nog even beide versies van het Competitiearchief naast elkaar laten bestaan.

 •  

  Competitieleider: Bart Romijn