Menno van Steenis overleden
(fvH)

Vandaag bereikte mij het bericht dat oud-Stauntonlid Menno van Steenis vorige week (24 mei 2013) is overleden.
Van Steenis kwam in 1957 naar Groningen en speelde sindsdien bij het Schaakgezelschap Staunton. In het seizoen 1959-1960 speelde hij met Staunton in de Hoofdklasse.

De website van Staunton schrijft:
"We zijn er stil van. Menno, nog niet zo lang geleden de altijd aanwezige, altijd belangstellende, en zo warme schaker op de clubavond en in Staunton 1.
Al enige jaren kon hij niet meer aan het schaakleven deelnemen, maar hij was nog steeds volop in onze gedachten, in onze gesprekken, in onze schaakanalyses.
En wat een schaker! Zonder twijfel een van de sterkste spelers van Staunton, en zeker ook een van de meest originele schakers. Tien keer clubkampioen. De enige met een plusscore in het jaar dat Staunton in de Hoofdklasse speelde, en dan aan het eerste bord."

Menno van Steenis is 79 jaar geworden.
De crematieplechtigheid heeft afgelopen vrijdag (31 mei) plaatsgevonden in Groningen.

Een buitengewoon aardige man met een zeer rijke schaakhistorie
Enige jaren geleden speelde Van Steenis met Staunton in de laatste ronde van de KNSB-competitie tegen het derde van Phildor 1847.
Bij die gelegenheid schreef Eelke Heidinga (die ook deze foto maakte) een paar memorabele woorden, zie hier.

Tot slot een indrukwekkende prestatie van Van Steenis op het schaakbord, die bij uitstek zijn bijzonder krachtige aanvalsstijl illustreert. De bloemrijke annotaties zijn van de hand van het 'slachtoffer', Jasper Geurink. Zie hier.