Unitas nog net een maatje te groot voor Groningen in laatste Massakamp
(Fons van Hamond)

Vele jaren, zo niet sinds mensenheugenis, zijn SC Groningen en SV Unitas de grootste en sterkste clubs van de NOSBO geweest. Pas dit jaar kwam aan het eerste aspect van die hegemonie een eind: de JongerenSchaakVereniging SISSA heeft sinds kort net iets meer leden dan zowel Groningen als Unitas. Gefeliciteerd daarmee - het siert de Sissanen dat ze zich met dat feit nog niet met veel barok en bombarie geprofileerd hebben. Kwa sterkte heeft SISSA echter nog wel iets in te halen op in ieder geval de Groninger Combinatie, die met 4 KNSB-teams - keurig in elke klasse één - naar NOSBO-maatstaven nog op eenzame hoogte staat.

Als gemoedelijke (voormalige) reuzen onder elkaar organiseren Groningen en Unitas al jaren een Massakamp. Over de naamgeving daarvan wordt weleens wat gesputterd: bij sommigen roept dat woord teveel associaties op met een dubieuze periode in de Europese geschiedenis en zou Freundschaftstreffen een betere benaming zijn (tegenstanders daarvan sloegen weer naar de andere kant door en propageerden prompt de titel Der Totalen Krieg).

Afgelopen dinsdag 20 mei vond de vijfde editie plaats.
Om Groningen nog enige kans te geven was Unitas met slechts 14 spelers afgereisd naar de Peizerweg, terwijl Groningen, traditioneel wat meer gevuld in de breedte, er bijna tien meer op de been had gebracht. Ter plaatse werd het topzware Unitas aangevuld met een aanverwante schaakster (Judith), een verdwaalde Harenees (Andreas) en met drie overtollige Groningers. Aldus kon een serieuze strijd over 19 borden gestreden worden.
Unitas won en bracht daarmee de stand over de jaren heen op 4-1 in haar voordeel.

Het zal naar alle waarschijnlijkheid wel de laatste keer geweest zijn; het proces van samenwerking schrijdt namelijk gestaag en organisch voort. De vier KNSB-teams trekken al twee jaar gebroederlijk samen op - niet zonder succes - en in de loop van dit seizoen hebben de besturen van beide clubs besloten (onder voorbehoud van goedkeuring van de beide ALV's, maar dat zal een formaliteit zijn) om met ingang van komend seizoen ook de interne competities samen te voegen.
De clubavond wordt vrijdag en de locatie het Denksportcentrum (komt allen). Een logische volgende stap zal het samenvoegen van de 3 overgebleven teams in NOSBO-competitie zijn, en het piece de resistance, de complete fusie is dan niet ver meer. Er wordt gefluisterd dat die per 1 juli 2015 zijn beslag zal krijgen.

Maar hoe moet het dan verder met de Massakamp, zult u zich afvragen? Ach, geen probleem, een nieuwe tegenstander doemt reeds dreigend op aan de horizon: we dagen gewoon SISSA uit. En wat de naamgeving van die clash betreft, daar komen we wel uit.

SC Groningen      - SV Unitas     8˝-10˝
1. Erik Hoeksema   - Jan Baljé     1-0
2. Roelof Kroon    - Bert van der Marel 0-1 * zie partij (onder)
3. Rudolf Potze    - Adrian Clemens   0-1
4. Henk van Putten  - Fons van Hamond  0-1 * zie partij (onder, klik op het driehoekje)
5. Edwin Zuiderweg  - Robert de Boer   ˝-˝	
6. David Knight    - Taco van de Poel  ˝-˝
7. Wim van Beersum  - Bert Westerkamp  0-1
8. Tsjisse Tilma   - Govert Pellikaan  0-1
9. Henk Pompstra   - Frans Vermeulen  0-1
10. Nico Karsdorp   - Andreas Tasma   ˝-˝
11. Henk Haisma    - Meine Straatman  ˝-˝
12. Job Holtz     - Eddie Janssen   1-0
13. Aeilko Merenga   - Henk van de Meer  0-1
14. Annelies vd Heuvel - Tony Westermann  0-1
15. Michiel Meeuwsen  - Henk Luijmes    1-0 * zie partij (Greek gift 2)
16. Paul Zilverberg  - Judith Valkenburg 1-0 
17. Oswaldo Sield   - Wim Krijnen    1-0
18. Fred Luining    - Durk Elzinga    1-0
19. Ton Bontsema    - Remy Netten    ˝-˝

Verslag SC Groningen

        

  
(Fotootjes Bart Beijer)