Een druk hemelvaartweekend
(fvH)

"Waarom moeten veel schakers vandaag (woensdag 8 mei) door het raam naar binnen? Omdat dan het lange Hemelvaartweekend voor de deur staat..."
Vergeef mij dit wel erg flauwe en bejaarde basisschoolleeftijdgrapje, maar neem wel even goede nota van het volgende, want het wordt een druk weekend voor schaakliefhebbers. Zorg dat je er klaar voor bent en de juiste prioriteiten stelt!

Ten eerste is daar natuurlijk morgen (9 mei) de dag die je wist dat zou komen: de grote KNSB-bekerfinale, waarvoor voor het 2e achtereenvolgende jaar een NOSBO-team zich gekwalificeerd heeft.
Groninger Combinatie zal het in twee wedstrijden opnemen tegen Utrecht, Zukertort Amstelveen en HMC Calder. Omdat enkele sterke andere Meesterklasseclubs, zoals de profs van En Passant en de semiprofs van Apeldoorn en Voerendaal al uitgeschakeld zijn, zijn de verwachtingen bij sommigen te onzent hoog gespannen. Zal GC het huzarenstukje van SISSA vorig jaar kunnen herhalen en met de monstrueuze bokaal naar het Noorden terugkeren? Ga voor meer info en een openhartig interview met teamleider en aanvoerder Grigori Kodentsov naar het eind van dit artikel.*)
Om 11 uur is de eerste ronde, om 15u30 de finale (of de wedstrijd om plaats 2 en 3).
Locatie: Denksportcentrum En Passant, Bikkersweg 90, 3752 WV Bunschoten.
Kijk hier voor nog niet eerder gepubliceerde foto's van Jan van Os van de halve finale (tegen Wageningen) en hier voor die van Harry Gielen (idem).

Dan begint morgen (9 mei) ook het langste weekendtoernooi van Noord-Nederland: het Open Gronings Schaakkampioenschap. Morgen één partij, vrijdag zaterdag en zondag twee partijen in een relaxed ritme: een vanaf 10 uur en een vanaf 15 uur.
Inschrijving is nog mogelijk. Locatie: Iederz, Peizerweg, Groningen.
N.b.: wie morgen toch liever naar Bunschoten wil hoeft het OGSK geenszins te laten schieten: je kunt een bye opnemen en vrijdag in ronde 2 beginnen.

Zaterdag (11 mei) is er voor de jeugd het 9e toernooi in de NOSBO GP-cyclus, de Grand-Prix Assen.
Inschrijving hiervoor is nog tot vrijdag a.s. 20 uur mogelijk.
Zal Marrit Adema haar eerste plaats in het GP-klassement kunnen vasthouden?
Locatie: De Steiger, Beek 1a, 9406 GT Assen.

En tussen deze bedrijven door vindt in Rijswijk van morgen tot en met zaterdag (9-11 mei) het NK Jeugd categorie D plaats. De NOSBO wordt hier vertegenwoordigd door 6 jongens en twee meisjes: Lucas van Foreest, Eelke de Boer, Jonas Hilwerda, Ruben Bourgonjen, Thijmen Bourgonjen, Tycho Bruggink, Silke Nienke Kok en Gerbrich Kroon.
Dit is uw laatste kans om de Gouden Generatie van NOSBO-talenten in de leeftijdsklasse 10-12 jaar in hun eigen categorie aan het werk te zien. Zal Eelke de Boer na zijn titel in de E-categorie ook Nederlands kampioen t/m 12 jaar kunnen worden? En zal Lucas van Foreest zijn 2e plaats op rating (Robby Kevlishvili heeft een nog hogere) kunnen waarmaken?
Locatie: Don Bosco, Julialaantje 26, 2283 TD Rijswijk.

Denk tenslotte ook alvast even aan het NOSBO-snelschaakkampioenschap voor teams, dat volgende week vrijdag (17 mei, de traditionele start van het Pinksterweekend) plaatsgrijpt.

*: GC-teamleider Kodentsov heeft er in ieder geval het volste vertrouwen in. "Je moest eens weten hoelang en hoe intensief wij naar deze finale hebben toegewerkt, begon hij de persconferentie van vanmiddag in een bomvol zaaltje bij RTV Noord. Er is goed nagedacht over het inzetten van het omvangrijke spelersarsenaal van de Groninger Combinatie. Ook in de loop van het seizoen, iedere tegenstander vereist nu eenmaal een andere strategie. Je zet in de wedstrijd tegen Denk en Zet uit Hattemerbroek natuurlijk niet meteen je grootmeesters in. Die spaar je. Net zoals wij onze jonge talenten als Milan Mosterman en Jorden van Foreest ook langzaam 'brengen'."
"Iedere wedstrijd heeft zijn eigen dynamiek", vervolgt Kodentsov. "Ik heb meer aan een speler die de wedstrijd 'kan lezen', dan aan iemand die er blind invliegt. Kijk bijvoorbeeld naar die dramatische kwartfinale tegen Accres Apeldoorn. Je lijkt op een rustige 3-1 af te stevenen, totdat een kortsluiting bij Adrian Clemens alles om zeep lek te helpen. 2-1 achter, daar sta je dan. Toen moest ik tegen IM Stefan Kuipers een eindspel winnen met een toren tegen twee lopers en een paar pionnen - waar een toren tegen één loper al moeilijk genoeg zou zijn. Dat red je niet met normale middelen, dan is er oorlog nodig... porno op het bord. Afijn, het punt kwam binnen, maar vraag niet hoe. En dan win je natuurlijk de blitz-barrage ook wel."
"Natuurlijk heb ik de opstelling voor morgen al een tijdje in mijn hoofd. Maar ja... komen wij met onze drie grootmeesters? Of proberen wij gedoseerd de finale te bereiken met Gerard de Wit en Michiel Meeuwsen om dan pas voluit te gaan? We zullen zien, vermoedelijk zit het er ergens tussenin."