NOSBO-schakers in het buitenland: Geraardsbergen
(Jasper Geurink)

Van 9 tot 13 december 2014 werd in Geraardsbergen (BelgiŽ) een 9-rondig toernooi gehouden, met doorgaans twee partijen per dag, hetgeen vrij zwaar bleek. Deelnemers uit Nederland waren o.a. Unitas(GC)/Meppel-equipe, bestaande uit Jan Baljť, Adrian Clemens, Peter Hulshof, Micha Jans en schrijver dezes.
Geraardsbergen ligt ten zuidwesten van Brussel, vlakbij de taalgrens, en staat bekend om zijn/haar muur van Geraardsbergen (een zeer steile heuvel uit de Ronde van Vlaanderen, vlakbij de speelzaal), de mattentaarten van Olavís mattentaartenpaleis (een man met een dusdanige baard dat het lijkt alsof hij in 1815 nog bij Nieuwpoort heeft gestreden; niettemin erg lekker die mattentaarten) en de Dender, een zijrivier van de Schelde.
En om het jaarlijkse schaaktoernooi, waarvan dit reeds de 30e editie was. Onder de eerdere winnaars bevonden zich o.a. GM Visser (in 1991, meen ik, dus destijds FM) en, de laatste keer, de Belgische hoop in bange dagen (met Bart Michiels) Tanguy Ringoir.
Dit jaar namen o.a. deel de GMís Dgebuadze en Okhotnik en de IMís Bosboom en van der Stricht, de Belgische kampioen.
Van de Unitassers deden vooral Clemens (6Ĺ uit 9) en schrijver dezes (7Ĺ, TPR 2478 - helaas telde het niet mee voor de rating) het heel aardig. Ik begon met 5Ĺ uit 6, waaronder een overwinning op IM Bosboom, verloor daarna een lastig eindspel van de listige GM Dgebuadze, en won in de slotronden van een Belg met 2300 (de oom van Bart Michiels) en GM Okhotnik.
Hierbij de partij tegen de laatste.

De eindstand en meer kunt u vinden op de toernooisite.