NOSBO-schakers in het buitenland: Jorden van Foreest houdt huis in Basel

Het Schaakfestival Groningen is nog maar net verwerkt of het volgende internationale grootmeestertoernooi is alweer achter de rug.
Op oudjaarsdag reisden Jorden van Foreest (vergezeld door Lucas, Pieter, Machteld, vader en moeder) en nog wat toppers uit de A-groep van 'Groningen 2014' af naar het volgende schaakfestival: het zevenrondige Schachfestival Basel (Zwitserland).
De top twee van het SFG was er ook: de pas 16-jarige toernooiwinnaar Alexander Donchenko - ongetwijfeld nog nagenietend van zijn hier behaalde GM-resultaat - en Benjamin Bok.

Jorden leek na een bliksemstart van 4 uit 4 op een sensatie en een grootmeesterresultaat af te stevenen, maar in de twee slotronden stokte de productie en wierpen twee nederlagen hem terug naar de subtop. Met 4½ uit 7 en een 11e plaats in een veld van 80 nog altijd een geweldig resultaat. Je hoeft niet helderziend te zijn om te voorspellen dat Groningen nog dit jaar zijn vijfde GM zal kunnen bijschrijven.
Arkadij Naiditsch (2694) won het toernooi, Donchenko werd tweede.

Bekijk vooral even dit fraaie krantenartikel uit de Basler Zeitung, en natuurlijk de toernooisite. Die is zoals vaker het geval is bij buitenlandse toernooien nogal onoverzichtelijk, dus ik geef hier direct maar even de eindstand.


Een indruk van de toernooizaal, met aan bord 2 Bok en aan bord 3 Donchenko (foto: toernooisite, Uwe Zinke).