Paul Assen wint 30e Ganzenmarkttoernooi na zinderende finale
(Maarten Vinke)

Afgelopen zaterdag werd in het Bastion de 30e editie van het Ganzenmarktsnelschaaktoernooi georganiseerd door Schaakclub Het Kasteel.
Tijdens dit traditioneel gezellige toernooi in informele sfeer leek het er lange tijd op dat de huisschaker Pim Ydo er wel eens met de titel vandoor zou kunnen gaan. Hij wist namelijk de voorrondes oppermachtig te winnen met 13½ uit 15, gevolgd door Paul Assen en Richard Stegeman.

In de finaleronde bleek echter weer eens een klassieke Ganzenmarktwet op te gaan: de winnaar van de voorronde wint vrijwel nooit het toernooi. Deze gold ook voor Pim, die in de eerste vier ronden al drie nullen moest incasseren. De strijd leek zich toen toe te spitsen tot de twee ratingfavorieten; de Kasteelspelers Paul Assen en Maarten Vinke. In hun onderlinge partij bleek Paul de sterkste, toen hij in een toreneindspel zijn tijds- en stellingsvoordeel in winst wist om te zetten.

Ondertussen wist ook Arjen Wemmenhove (ook al Kasteelspeler) mee te sluipen met de koplopers, op slechts een punt achter Paul. Drie ronden voor het einde wist deze zelfs van Paul te winnen, zodat Maarten, Arjen en Paul gedeeld aan kop kwamen te staan, allen met slechts één verliespunt. In de een na laatste ronde stond alleen Arjen een remise af, zodat de laatste ronde de beslissing moest brengen. Hierin stond het kopduel Maarten – Arjen op het programma, en moest Paul het opnemen tegen de sterke Kasteel-veteraan Stephan Broertjes.

Maarten wist de topper tegen Arjen al heel snel te beslissen door met een paardvorkje Arjens dame te veroveren, waarmee de druk op Paul kwam te liggen. Als Paul zou winnen, won hij het toernooi op onderling resultaat; anders zou Maarten winnen. Stephan speelde goed door, wist wat stukken te ruilen, en zelfs zijn voorsprong uit te bouwen tot een volle toren. Dit had hem echter wel veel tijd gekost, zodat beide combattanten uiteindelijk in een eindspel terechtkwamen van twee torens tegen een, met allebei 15 seconden op de klok. Hierin miste Stephan nog een mat in 1, en tenslotte bleek Paul de snelste en wist Stephan door de tijd te drukken terwijl hij zelf nog 2 seconden over had.

Hiermee was Paul Assen de winnaar van het Ganzenmarkttoernooi en won hij de hoofdprijs van 100,-. Maarten Vinke eindigde als tweede en Arjen Wemmnehove als derde. Beiden kozen toepasselijk het Kasteelbier van de prijzentafel. Als vierde eindigde Stephan Broertjes, waarmee de hele top 4 bestond uit Kasteelspelers.

In de tweede finalegroep bleek Arnold Hoogeveen oppermachtig; hij haalde de maximale score van 9 uit 9. Tweede hierin werd Albert Platje, derde Hardenberger Steven van der Mheen en knap vierde werd Vincent Akkerman.

Uitslagen, eindstand en foto's verschijnen binnenkort op de website van Het Kasteel.