KNSB-jeugdclubcompetitie 2011
(fvH)

Afgelopen zaterdag was in Amersfoort de tweede speeldag van de landelijke clubcompetitie voor jeugdteams in de A- en de C-categorie. De D-teams hadden hun eerste speeldag.
Aan dit kampioenschap doen dit jaar slechts drie teams van NOSBO-verenigingen mee: Unitas C1 in Meesterklasse C, Paardensprong D1 in Meesterklasse D en Assen A1 in Promotieklasse A. SC Groningen D1 is wel ingeschreven maar speelde de eerste twee ronden niet en kwam zaterdag zelfs zonder bericht niet opdagen.
In de Meesterklasse A heeft de NOSBO al jaren geen vertegenwoordiger, omdat er in het NOSBO-gebied al jaren geen jeugdclubcompetitie in de categorieën A en B wordt georganiseerd. Dit laatste niet zozeer bij gebrek aan kader, maar wel bij gebrek aan voldoende jeugd van die leeftijd: de NOSBO heeft slechts 50 jeugdleden in categorie A (geboren in 1992, '93, '94 of '95), en er zijn slechts vier clubs (Assen, Haren, Staunton en Unitas) met voldoende A-junioren om überhaupt en viertal op te been te kunnen krijgen. Toch is dat jammer, want Unitas A1 (met Nick Bijlsma, Milan Mostertman, Gert Jan Rauw, David Slagter en pinchhitter Jorden van Foreest) zou in Amersfoort geen gek figuur hebben geslagen - al zijn Chesscool (met Christov Kleijn), Charlois Europoort (met Roger Meng) en Amersfoort (met Lars Ootes) op papier nog net iets sterker.

In de Meesterklasse C (t/m 14 jaar) staat Unitas C1 na de tweede speeldag in de middenmoot. Het team won in de eerste ronde met 4-0, speelde de tweede gelijk maar verloor in ronde 3 en 4. Adrian Kuiper en Raymon Oord hebben 2 uit 2.

In de Meesterklasse D (t/m 12 jaar) staat NOSBO-kampioen de Paardensprong na één speeldag in de onderste regionen. De Hunzeborghbewoners waren wat ongelukkig in de loting en verloren twee wedstrijden van teams die nu in de top vijf staan. In de derde ronde werd de weg omhoog ingezet met de eerste overwinning. Joep Scheerhoorn is voorlopig de teamtopscorer met 1½ uit 3. Op de website van de Paardensprong staat een verslag over afgelopen zaterdag.

In de Promotieklasse A Midden Oost (t/m 20 jaar) staat Assen A1 na drie ronden onderin de middenmoot. Men speelde twee keer gelijk, maar wel tegen de twee koplopers. Rieks Taal heeft hier 2 uit 2.

Alle overige uitslagen en standen en verslagen zijn te vinden op de toernooisite. Op 5 november gaat het circus verder.



Paardensprong D1 aan de start (foto: website SC de Paardensprong)