Paardensprong E1 winnaar NOSBO-jeugdclubcompetitie categorie E
(Tekst: Ronald van Nimwegen; foto's: website de Paardensprong)

Met deelname van slechts zes teams was net als vorig jaar de opkomst teleurstellend te noemen. Drie teams van de thuisclub SC de Paardensprong vormden de helft van het deelnemersveld en met SV Unitas, SC Groningen en Ten Boer gingen zij de strijd aan om het kampioenschap. Opvallend dat al jaren geen Drents team meedoet aan dit kampioenschap. De opkomst heeft ook invloed op het aantal NK-plaatsen: slechts twee teams mogen dit jaar naar het NK. Voor volgend jaar is de prognose waarschijnlijk niet veel beter.

In de teams van Ten Boer en SC de Paardensprong 3 zaten allemaal beginnende schakers die wisten dat ze veel partijen gingen verliezen. Maar voor de schakers in deze teams heel veel leermomenten, daar word je ook beter van. Beide teams troffen elkaar in de 5e en laatste ronde en hadden op dat moment nog geen matchpunten gewonnen. Ten Boer had een half bordpunt en SC de Paardensprong 3 één bordpunt. Het onderlinge treffen werd met 3-1 gewonnen door de thuisclub.
Favoriet voor de titel SC de Paardensprong 1 won in de eerste ronde met 4-0 van het tweede team en van de outsiders op dit toernooi.Unitas en Groningen wonnen met 4-0 van SC de Paardensprong 3 en Ten Boer. De Ten Boersters wonnen in de tweede ronde verrassend een half bordpunt van Unitas. SC de Paardensprong rekende met 4-0 af tegen SC Groningen en het onderlinge treffen tussen team 2 en 3 van de thuisclub leverde dezelfde score op.
Het tweede team van SC de Paardensprong leverde in ronde 3 een prima prestatie tegen Unitas. Op bord 1 was het krachtverschil duidelijk in het voordeel van Unitas maar op de borden 3 en 4 ging de winst naar de thuisclub. Op bord 2 had Unitas geluk dat een mat in één niet werd gezien waarna het bordpunt naar Unitas ging. SC de Paardensprong 1 bleef op een 100% score, tegen Ten Boer gingen alle punten in de tas. SC Groningen won met 3-1 van SC de Paardensprong 3 die hun eerste bordpunt wonnen.

Het toernooi werd spannend in de vierde ronde. Vier teams waren in de race voor de podiumplaatsen. SC de Paardensprong 2 won eenvoudig van Ten Boer, 4-0. Alle bordpunten van de clubgenoten van team 1 en 3 gingen zoals verwacht naar het eerste team. Unitas had een 2-1 voorsprong genomen tegen SC Groningen maar op bord 2 leek de winst naar SC Groningen te gaan. Twee keer had de Groningen speler een dame (na promotie) die bij de Unitasser al het bord was. Maar twee keer verloor de Groningen speler zijn riante voorsprong. Volledig van slag verloor de Groningenspeler zijn partij. Hier kwam Unitas heel goed weg met twee matchpunten.
Voor aanvang van de laatste ronde was het eerste SC de Paardensprongteam al zeker van de tweede plaats. Het team kwam in de laatste ronde uit tegen Unitas. SC Groningen moest het opnemen tegen SC de Paardensprong 2 en kwam achter met 3-0, op bord 2 leek de winst naar SC Groningen te gaan. Intussen was het Unitasteam op een 0-3 achterstand gekomen. Op de borden 2-4 was het team kansloos tegen de thuisploeg. Op het tweede bord lag een remisekans voor SC de Paardensprong 2: drie keer dezelfde stelling op het bord. De speler vergat echter deze remise te claimen waarna SC Groningen toch een bordpunt won. Alleen op bord één tussen Unitas en Paardensprong 1 stond de thuisploeg een half puntje af.

SC de Paardensprong 1 werd voor de derde keer op rij kampioen en gaat naar het NK op 12 mei in Barneveld. Het team moet in staat zijn om in de top 10 van Nederland te eindigen. Het team van Unitas plaatste zich eveneens voor het NK. Zij werden tweede voor SC de Paardensprong 2. De match- en bordpunten zijn gelijk evenals het onderling resultaat. Vervolgens valt de onderlinge uitslag op bord vier af, wat in het nadeel van de Paardensprongers is. De derde plaats voor het team was meer dan verwacht, een prima resultaat voor het jonge team!

Eindstand JCC E 2012 (kijk hier voor de gedetailleerde resultaten)

                    Mp Bp   1  2  3  4  5  6
1. Paardensprong 1  10 19½  x  3½ 4  4  4  4
2. Unitas            7 13   ½  x  2  3  4  3½
3. Paardensprong 2   7 13   0  2  x  3  4  4
4. Groningen         4  9   0  1  1  x  3  4
5. Paardensprong 3   2  4   0  0  0  1  x  3
6. Ten Boer          0  1½  0  ½  0  0  1  x
Topscorers werden Eelke de Boer, Thijmen Bourgonjen en Daan de Vetten (allen van de Paardensprong 1) met 5 uit 5.


Paardensprong E1: Eelke de Boer, Thijmen Bourgonjen, Daan de vetten en Jonas Hilwerda

Verslag website de Paardensprong | Meer foto's website de Paardensprong | Algemene informatie en deelnemerslijst