Unitas wint NOSBO-jeugdclubcompetitie in categorie C en D
(Tekst: Fons van Hamond fvH; foto's: Ronald van Nimwegen; foto bekers: Arjan Admiraal)

Categorie C (klik op de categorie voor alle gedetailleerde resultaten)

                                  Mp Bp   1  2  3  4  5
1. Unitas C1                      8  16   x  4  4  4  4
2. Het Kasteel / Ten Boer C1      5   7½  0  x  2  3  2½
3. Het Schaakkwartier C1          3   7½  0  2  x  1½ 4 
4. Unitas C2                      3   5½  0  1  2½ x  2 
5. De Paardensprong / Ten Boer C  1   3½  0  1½ 0  2  x 
Voor het NOSBO-jeugdkampioenschap C-teams 2012 hadden zich vijf teams ingeschreven. Dat lijkt niet veel, maar het is wel bijna twee keer zoveel als vorig jaar, toen er slechts drie verenigingen een C-team op de been brachten. Het veld bood kwa deelnemende clubs dan ook een geheel andere aanblik: zagen wij vorig jaar nog Assen, Haren en Staunton, nu waren die afwezig en ingeruild voor Het Schaakkwartier, Paardensprong en Ten Boer. De laatste twee clubs hadden beide slechts twee spelers beschikbaar, maar dit werd soepel opgelost door het vormen van een combinatieteam. Het reglement voorziet immers in deze optie.
De vier teams speelden een halve competitie met een bedenktijd van 30 min. pppp. Op voorhand leek het gezien de grote ratingvoorsprong en ervaring van de Unitassers een eenzijdige vertoning te worden, en dat werd het ook: Unitas C1 won alle wedstrijden met 4-0. In geen enkele van de 16 partijen werd ook maar een halfje afgestaan.
In het topscorersklassement eindigden dan ook 4 kids ex aequo bovenaan, allen met 4 uit 4.
De combinatie Het Kasteel / Ten Boer werd met 5 matchpunten tweede, maar deed buiten mededinging mee omdat een van de speelsters drie dagen te oud is.
Naast Unitas heeft ook de nummer 3, Het Schaakkwartier, zich geplaatst voor de landelijke jeugdclubcompetitie, dit najaar in Amersfoort.


Unitas C1: Gerbert Leeftink, Dennis van den Bergh, Raymon Oord, Silvia van der Werff


Categorie D (klik op de categorie voor alle persoonlijke resultaten)

                              Mp Bp   1  2  3  4  5  6
1. Unitas D1                  9  17   x  2  4  3  4  4
2. De Paardensprong D1        9  16   2  x  4  3  4  3
3. De Paardensprong D2        6  10½  0  0  x  4  2½ 4
4. Ten Boer D1                3   7   1  1  0  x  2  3
5. Het Kasteel / Ten Boer D1  3   6   0  0  1½ 2  x  2½
6. ScepU D                    0   3½  0  1  0  1  1½ x
In de D-categorie hadden zich 6 teams ingeschreven. In voorgaande jaren waren dat er steevast meer dan tien, vorig jaar zelfs 14. De NOSBO-jeugdcommisie a.i. zal zich moeten beraden op de mogelijke oorzaken van dat grote verschil.
Op voorhand leek hier de strijd zich te zullen afspelen tussen Unitas en de Paardensprong, de overige teams blven daar qua gemiddelde rating ver bij achter. Zowel Unitas als de Paardensprong werden aangevoerd door een Nederlands jeugdkampioen: Lucas van Foreest resp. Jonas Hilwerda. Het onderlinge treffen in de voorlaatste ronde, toen beide teams nog alles met ruime cijfers gewonnen hadden, werd dan ook met grote belangstelling door begeleiders, supporters en neutrale toeschouwers gevolgd. Unitas stond twee bordpunten voor, dus zou aan een gelijkspel waarschijnlijk genoeg hebben - en dat werd het na een spannend gevecht ook.
Ruben Bourgonjen won voor de Paardensprong van Daniėl Oord, maar de overige drie Unitassers rechtten hun rug. Adrian Kuiper kwam verloren te staan tegen Martijn van Nimwegen maar door te gehaast spel van Martijn kon Adrian nog net een remise bereiken.
Pieter van Foreest veroverde onderweg een stuk en later een kwaliteit tegen voormalig Nederlands H-kampioen Eelke de Boer, maar Eelke had daarvoor zo'n leger aan pionnen dat Pieter op het laatst eieren voor zijn geld koos en zijn toren inruilde voor al die pionnen: remise.
Maar de kraker in deze wedstrijd was natuurlijk de strijd tussen Nederlands E-kampioen Lucas van Foreest tegen Nederlands G-kampioen Jonas Hilwerda. Ook Lucas raakte halverweg een stuk kwijt, maar vocht door en maakte het zo gecompliceerd dat Jonas dat stuk verderop weer terug moest geven. Er bleef een toreneindspel vrijpionnen op beide vleugels over, maar Jonas zette zijn toren zo passief neer dat de pionnen van Lucas ongehinderd naar de overkant konden lopen.
Zo eindigde deze wedstrijd in 2-2, en in de slotronde had Unitas aan een kleine overwinning genoeg voor de titel, en die zege kwam dan ook vlot op het scorebord.
Topscorers werden Ruben Bourgonjen van de Paardensprong en Lucas van Foreest, met 5 uit 5.


Unitas D1: Adrian Kuiper, Lucas van Foreest, Daniėl Oord, Pieter van Foreest



Het Kasteel / Ten Boer C1
Het Schaakkwartier C1
De Paardensprong D1
De Paardensprong D2
Eddie Janssen heeft weer alle partijen van categorie C ingevoerd: gameviewer | downloaden.

Ook op de websites van SC de Paardensprong, Ten Boer, Het Schaakkwartier en SV Unitas staan verslagen en foto's van dit kampioenschap.


Algemene informatie en deelnemerslijst