De Veldkei uitgeschakeld in halve finale NK Basisscholen

Afgelopen zaterdag (2 juni) werden in Leiderdorp de halve finales gespeeld van het Nederlands kampioenschap voor het basisonderwijs.
Na het succesvolle optreden van een week eerder mocht de laatst overgebleven NOSBO-vertegenwoordiger, De Veldkei uit Assen opnieuw de verre reis maken. Helaas kon er niet opnieuw gestunt worden: slechts twee wedstrijden werden gelijkgespeeld, de overige drie gingen verloren.
Toch mag het team van voormalig Assen-bestuurslid Hans Verkerk trots zijn, want het behalen van de halve finale is een prestatie op zich. Met name de niet-clubleden Floris Verkerk (zoon van) en Benide Bolumba lieten zich gelden: Floris scoorde op bord 3 over beide dagen 7 uit 10, Benide kwam op bord 4 tot 6½ uit 10. Joël Dusseljee en Sam Steenbeeke hadden het daarentegen zwaar: Joël wist op het sterk bezette eerste bord slechts één punt te vergaren, Sam deed het op bord twee met 3 uit 10 iets beter.
Nr Bond    School                  Rat. Mp Bp  1  2  3  4  5  6
1. OSBO 2  Montessori Aan de Basis 1005  8 13  X  2  2  3  3  3 
2. SGA 3   De Horizon              1003  8 12  2  X  2  2½ 2½ 3 
3. SGA 1   2e Dalton                911  6 11½ 2  2  X  2  2  3½ 
4. RSB 2   De Stelberg             1132  5 10  1  1½ 2  X  2½ 3 
5. NOSBO 2 De Veldkei               952  2  8  1  1½ 2  1½ X  2 
6. NHSB 1  OBS de Koet                -  1  5½ 1  1  ½  1  2  X

De Veldkei (Assen) door naar halve finale NK Basisscholen
(fvH)

Afgelopen zaterdag (26 mei) werden in Leiderdorp de kwartfinales gespeeld van het Nederlands kampioenschap voor het basisonderwijs.
De NOSBO mocht dit jaar vier scholen afvaardigen: NOSBO-kampioen Dom Helder Camara uit Groningen, De Veldkei uit Assen en Obs Usquert en De Kloostertuin uit Assen (kijk hier voor hoe dat dit voorjaar ook alweer ging). De Zaaier uit Delfzijl was ook gekwalificeerd maar had afgezien van zijn recht op deelname.
In tegenstelling tot vorig seizoen, toen alle drie NOSBO-scholen de kwartfinale succesvol doorkwamen en Dom Helder Camara uiteindelijk 3e van Nederland werd, was het resulaat, althans prestatief gezien, iets minder: alleen De Veldkei wist zich te plaatsen voor de halve finale, a.s. zaterdag alweer.

Het eerste viertal van de Dom Helder Camaraschool uit Groningen, de regerend NOSBO-kampioen, redde het net niet in Groep D. Twee wedstrijden werden gewonnen, maar de andere drie gingen verloren (twee daarvan nipt met 1½-2½). Dit resulteerde in een vierde plaats in de poule van zes, waarvan de eerste drie doorgaan.

De runner-up van het NOSBO-BSK, De Veldkei uit Assen, redde het daarentegen net wèl in Groep B. Met drie (KNSB-)ratingloze spelers zette deze school toch een geslaagd debuut neer in het landelijke BSK. De teamleider had een uitgekiend scenario uitgestippeld: drie gelijke spelen en één minieme overwinning zouden genoeg moeten zijn vvor kwalificatie. En dat bleek ook, hoewel het nog wel even spannend werd toen een ander team (OSBO 3) ook 5 matchpunten bleek te hebben verzameld, een ook nog eens evenveel bordpunten. Alles was echter onder controle: het onderling resultaat (dat was die minimale zege) gaf de doorslag. Floris Verkerk was met 3½ uit 5 de topscorer van de Veldkei.



De Veldkei [foto Schoolschaaksite.nl - Teun Koorevaar]

Obs Usquert, de derde NOSBO-afgevaardige, zal de lange reis naar Leiderdorp hoofdzakelijk ondernomen hebben om ervaring op te doen op landelijk niveau. Het team verloor alle vijf wedstrijden in Groep A.

'NOSBO 4' tenslotte, De Kloostertuin uit Assen, kwam net als DHC in D ook iets te kort in Groep F. Het strijdplan was een exacte kopie van dat van De Veldkei (had men het soms allemaal in de trein bekokstoofd?): ook de Kloostertuiners probeerden het ook met drie gelijke spelen en één zege. Hier echter weigerde SGA 2 mee te werken en haalde één matchpuntje meer. Een vierde plaats, maar toch een eervolle en leerzame aftocht uit het NK.
Jiske de Vries (met 4 uit5 topscorer) en Tycho Bruggink brachten hier 7 van de 9½ bordpunt binnen.

Op 2 juni a.s. wordt in drie halve finalegroepen (De Veldkei is ingedeeld in poule 2) verder gestreden, ook weer in Leiderdorp.

Op het world wide web zijn vele verslagen en nog veel meer foto's te vinden van (de kwartfinale van) het NK Basisscholen 2012.
Allereerst zijn daar natuurlijk de clubsites. Op de website van De Paardensprong ontbreekt zo'n verslag nooit (de enorme productiviteit en actualiteit van Van Nimwegen c.s. mag hier wel eens geroemd worden!), maar ook op de site van SC Assen staat een lezenswaardig verslag over afgelopen zaterdag. Helaas wordt de auteur daarvan zoals gewoonlijk bij Assen niet vermeld (Martin van Velzen?)
Daarnaast zijn er de landelijke websites: de KNSB heeft een uitgebreide maar soms trage en onoverzichtelijke Schoolschaakpagina (om de uitslagen te vinden moet je bijvoorbeeld weten dat die in het submenu onder BO III hangen), en onlangs - misschien wel onder het motto "dat kan beter" - heeft Kees Schrijvers als dependance van Schaaksite.nl Schoolschaaksite.nl gelanceerd. Op deze fraai vormgegeven webstek zijn naast de actualtiteit ook vele nuttige en leuke zaken te vinden over alles wat met schoolschaak en (jeugd-)opleiding te maken heeft. Een plaatsje bij uw favorieten meer dan waard! Check ook even het persbericht en de nieuwsbrief.


[foto KNSB]

Zoals al gezegd zijn op het internet op vele plaatsen nog veeeeel meer foto's van dit evenement te vinden.