Dom Helder Camara derde van Nederland
Hiddo Zuiderweg

De Dom Helder Camara heeft in Leiden een fantastische prestatie neergezet door in de finale van het Nederlands kampioenschap voor basisscholen op een derde plaats te eindigen. Veel mensen, vooral in eigen gelederen, vonden het al een grote verrassing dat men zich überhaupt voor deze finale geplaatst had. Maar ook menigeen had, gezien vooral de kracht in de breedte, hier rekening mee gehouden. Hoe dan ook, tegen 8.00 uur 's vertrokken gingen drie spelers, een reserve, vijf ouders en een supporter richting Leiden om daar in het tijdelijk onderkomen van de organiserende school de vijf finalewedstrijden te spelen.

Het Baken uit Zaandam, een van de favorieten, was de eerste tegenstander. Deze school was duidelijk te sterk, al werd er aan de meeste borden goede tegenstand geboden. In de volgende drie ronden volgden tegenstanders van meer gelijkwaardig niveau. Iets minder dan gelijkwaardig, bleek later, want twee van de drie wedstrijden werden gewonnen en tegen de Ebean Haezerschool had er meer ingezeten dan een gelijkspel. Bij het ingaan van de laatste ronde, tegen de kampioen van vorig jaar, de Europaschool uit Amsterdam, was het vrijwel zeker dat een derde plaats het DHC-team niet meer kon ontgaan. Het verlies in de laatste ronde kon ook de grote vreugde van het bereiken van het erepodium niet bederven.

Martijn van Nimwegen heeft misschien wel de grootste sprong gemaakt van dit seizoen. Hij was een voorbeeld van een goede wedstrijdinstelling achter het bord: goede concentratie, niet opgeven in slechte stellingen maar doorvechten. Zijn partijen duurden in het algemeen ook erg lang. Hij won niet al zijn wedstrijden, maar hij zat dan ook aan het zware eerste bord. Joep Scheerhoor had het moeilijk en wist maar 1½ punt te vergaren. De kracht van het team lag in de breedte. Levi Nies won 3 van zijn 5 partijen. Wat zal er gebeuren als hij ook nog een beetje langer gaat nadenken? Hugo van der Molen behaalde ook 2½ punten. Ook hij moest er soms hard voor vechten, maar deze vechtlust werd dan ook vaak beloond. Reserve Ruben de Wolf hoefde niet in actie te komen.

Het grappigste moment van de dag deed zich voor in de vierde ronde. Bij winst zou het DHC-team zo goed als zeker als derde eindigen. Bij een stand van 2-1 voor de DHC, had Hugo van der Molen de stelling links op het bord: Hugo (zwart) staat verloren als wit 1.Td7 speelt. Er dreigt 2.Td8 en na 1...Tc8 slaat wit er nog twee pionnen af. Wit speelde echter 1.g5???. Een onreglementaire zet, maar geen winnende! Niemand zag dit, ook de scheidsrechter niet. Hugo kon twee minuten claimen, maar speelde slim 1...hxg5 2.hxg5 Th8 mat! Een belangrijk punt.







Kampioen werd het Baken, dat de onderlinge wedstrijd van de Europaschool met 2½-1½ won. De laatste school had het jeugdjournaal benaderd, die een paar uur kwam filmen en interviewen. Ook de Dom Helder Camara is nog eventjes in beeld. De uitzending is hier te bewonderen. Het item start na ongeveer 6 minuten.
De organisatie in Leiden was uitstekend. Genoeg ruimte voor de spelers, een afscheiding voor de supporters, alleen teamleiders mochten tussen de borden lopen, een goede analyseruimte en catering.
Alle uitslagen en eindstand zijn te vinden op de KNSB-site.


Het DHC-team op het erepodium. Vlnr: Hugo van der Molen, Levi Nies, Joep Scheerhoorn, Martijn van Nimwegen, Ruben de Wolf


De prijzen worden uitgereikt


Nog even een teamfoto buiten.